eggs benedict

De klassieke paasbrunch: Eggs benedict

Pasen staat voor de deur en wie aan Pasen denkt, denkt natuurlijk aan eieren! Maar waar komt die traditie vandaan; waarom eten we eieren met Pasen?

Symbolisch

Eieren zijn naast lekker en zeer veelzijdig in de keuken, vanuit de religie ook erg symbolisch: ze worden geassocieerd met nieuw leven. Het ideale ingrediënt dus om de wederopstanding, het nieuwe leven van Jezus te herdenken.

Zoet brood

Nou is met Pasen ook door heel Europa de traditie dat er veel zoet brood op het menu staat, zoals brioche. Ook dat zit vol verwijzingen naar Pasen: het is brood van gistdeeg dat lang moet rijzen, wat natuurlijk ook verwijst naar de herrijzing van Jezus. Daarnaast is het brood verrijkt met eieren, welke zoals hierboven al genoemd, staan voor de wedergeboorte en die het deeg een gouden kleur geven, wat ook verwijst naar de wederopstanding. Met boter en suiker in het deeg doet zoet brood, zoals brioche echt eer aan de feestelijke gebeurtenis.

En omdat het feest is, mogen we een keer uitpakken! Zoet brood, een gepocheerd eitje, gerookte zalm en Hollandaisesaus, oftewel eggs benedict, het meest luxe Paasgerecht.

Eggs benedict met doperwtenspread en gerookte zalm (2 personen):

  • 50 gram boter
  • 3 eieren
  • 1 citroen
  • Peper, zout
  • 150 gram diepvriesdoperwten
  • Scheutje azijn
  • 2 sneetjes brioche
  • 100 gram gerookte zalm
  • Paar takjes bieslook

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de brioche circa 6 minuten.

Van de Hollandaisesaus: smelt de boter in een pannetje. Breng een pan water aan de kook. Splits een ei en doe het eigeel in een kom die boven de pan kokend water past. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom niet het kokende water raakt. Het eiwit wordt in dit recept niet gebruikt. Pers een kwart citroen uit en voeg toe. Klop het mengsel met een garde luchtig. Voeg al roerende druppelsgewijs de gesmolten boter toe en breng op smaak met peper en zout.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de doperwten circa 3 minuten. Giet ze af en pureer ze met een staafmixer tot spread. Breng op smaak met peper en zout.

Breng een grote pan water aan de kook en draai het vuur zacht. Voeg een scheutje azijn toe aan het water. Breek een ei in een kommetje. Maak met een garde een draaikolk in de pan en laat voorzichtig het ei erin glijden. Herhaal met een tweede ei en pocheer ze circa 3 minuten. Haal de eieren met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Snijd de peterselie in dunne ringen. Beleg de sneetjes brioche met de doperwtenspread. Leg er wat gerookte zalm op en leg daarop een gepocheerd eitje. Lepel de Hollandaisesaus over het ei en bestrooi met de peterselie.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie