Fregola salade van Janny

Fregola is een pastasoort van het eiland Sardinië. De korrels zijn gemaakt van semola (grof gemalen harde graan).  De pastasoort is te verkrijgbaar bij speciaalzaken en online. Er bestaat ook een Turkse variant die als kuskus te koop is. In  principe is de salade met allerlei soorten graan te maken, dus ook met gaar gekookte spelt, parelgort etc.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 350 gram  fregola (of Turkse Kuskus= Turkse pasta)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 komkommer
  • 1 bos lenteuitjes
  • 250 gram ovale kerstomaten
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 2-3 eetlepels zwarte olijven zonder pit
  • 200 gram feta
  • ½  bosje verse munt
  • 1 bos verse peterselie

Bereidingswijze:

Breng ruim water met zout aan de kook en kook hierin de pasta beetgaar. Giet de fregola af, spoel na en laat uitdampen.

Meng olie en azijn in een kom, pers hierboven de teen knoflook uit en roer de afgekoelde pasta hier door.

Was ondertussen de komkommer. Snijd de komkommer in de lengte in vieren. Snijd de zaadlijsten weg en verdeel de komkommer in kleine blokjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen. Snijd de kers-tomaten in vieren.

Rooster de pijnboompitten goudbruin. Verkruimel de feta. Hak de kruiden en halveer de olijven of snijd ze in plakjes.

Meng alle ingrediënten dooreen en schep de salade in de vorm van een puntige berg op een schaal. Garneer eventueel met partjes limoen.

Tip: ook leuk om te serveren in kleine blaadjes little gem.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie