gerookte makreel

Salade met gerookte makreel en aardappel-makreel gratin van Janny van der Heijden

Schrik niet van een vette vis zoals makreel. Hij bevat namelijk supergezonde vetten! Van bleekselderij wordt voor de grap wel eens gezegd dat het negatieve calorieën bevat. Het omzetten in energie kost namelijk meer calorieën dan er in de stengels zitten. Met de onderstaande ingrediënten kunt u 2 verschillende gerechten koken.

Salade met gerookte makreel, lunchgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 75 gram rucola
  • 1/2 grote gerookte makreel
  • 1/2 (Granny Smith) appel
  • 1 grote stengel bleekselderij

Voor de vinaigrette:

  • 2 theelepels citroensap
  • 1 mespunt mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Was en droog de rucolablaadjes. Neem het vel van de makreel en haal het visvlees van de graat. Verdeel de vis in grove stukken. Snijd de halve appel doormidden, verwijder het klokhuis en snijd de parten vervolgens in blokjes. Trek eventuele draden van de stengels bleekselderij en snijd de stengels in stukjes. Roer voor de vinaigrette citroensap en mosterd door elkaar en schenk hier al roerend de olijfolie bij. Breng op smaak met zout en peper. Meng rucola, selderij en blokjes appel met de vinaigrette en verdeel over 2 borden. Verdeel hierover de stukken makreel.

Aardappel-makreel gratin, hoofdgerecht voor 2 personen

Gerookte makreel wordt bijna altijd koud gegeten, maar kan ook goed in een ovenschotel als deze worden verwerkt. De doperwtjes mogen ook vervangen worden door een andere groente.

Ingrediënten:

  • 1/2 gerookte makreel
  • 3 gekookte aardappels
  • 125 gram diepvriesdoperwtjes
  • 2 lente-uitjes
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 300 ml melk
  • zout, peper
  • nootmuskaat
  • 40 gram geraspte kaas

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 C. Verwijder het vel van de makreel en neem het visvlees van de graat. Verdeel het in stukken. Smelt voor de saus de boter en voeg de bloem in één keer toe. Roer tot een samenhangend geheel en laat enkele minuten zachtjes pruttelen zonder te laten kleuren. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en roer tot een gladde gebonden saus. Laat de saus enkele minuten pruttelen. Snijd de aardappels in plakken. Kruid ze met zout en peper. Kook de doperwtjes 2 minuten en laat ze uitlekken. Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Verdeel de helft van de aardappelplakjes over een ingevette ovenschaal. Verdeel hierover de doperwtjes, ringetjes lente-ui, gehakte peterselie en stukken makreel. Dek af met de rest van de aardappelplakjes. Breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat en roer er ongeveer ¾ van de kaas door. Schenk over de ovenschotel, bestrooi met de rest van de kaas en schuif de schaal in de hete oven. Laat in ongeveer 20 minuten gratineren.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie