Falafel, pitabroodjes en zoetzure komkommer van Mounir Toub

Falafel zijn gefrituurde balletjes van fijngemalen kikkererwten, munt, peterselie, knoflook en andere verse kruiden. Het is een Arabisch gerecht dat volgens sommigen is bedacht om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen. Voor Mounir is het de meest ideale en geliefde snack om te maken en te eten! In Tijd voor MAX serveert Mounir er knoflooksaus en zoetzure komkommer bij. 

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de falafel:

  • 250 gram gedroogde kikkererwten, 24 uur geweekt
  • 1 ui
  • 5 takjes munt
  • 5 takjes peterselie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • zout naar smaak
  • zonnebloemolie om in te bakken

Voor de pitabroodjes:

  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram gedroogd gist
  • 400 gram bloem
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zout

Voor de knoflooksaus:

  • 4 teentjes knoflook
  • 4 takjes peterselie
  • 100 gram  Turkse yoghurt
  • 200 gram mayonaise

Voor de zoetzure komkommer:

  • 2 komkommer
  • 50 milliliter azijn
  • 1 eetlepel suiker

Bereidingswijze:

Van de falafel:

  • Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon in water en laat goed uitlekken.
  • Doe de uitgelekte/geweekte kikkererwten samen met de ui, munt, peterselie, knoflook, komijnzaad, korianderzaad, chilipoeder, zout en bakpoeder in een keukenmachine en draai fijn.
  • Laat het kikkererwten mengsel 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Neem het kikkererwtenmengsel uit de koelkast, vorm met natte handen balletjes ter grootte van de mini pitabroodjes.
  • Verhit de zonnebloemolie tot 150 ºC en bak de falafel goudbruin en knapperig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Van de pitabroodjes:

  • Meng 300 milliliter lauwwarm water met de gist en laat afgedekt 5 minuten staan.
  • Meng bloem, olijfolie en zout goed met het gistmengsel en kneed het deeg zeker 10 minuten.
  • Verdeel het deeg nu in 12 kleine gelijkmatige stukken en draai hier bolletjes van.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Strooi een beetje bloem over het aanrecht en rol de balletjes uit tot een rond broodje.
  • Verdeel de ronde pitabroodjes op de bakplaat en dek af met een theedoek.
  • Laat ze nu ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230 ºC.
  • Bak de pitabroodjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn.

Van de knoflooksaus:

  • Pel de teentjes knoflook en knijp ze fijn.
  • Pluk, was en droog de peterselie en hak fijn.
  • Meng de knoflook samen met de peterselie, yoghurt en mayonaise tot een saus.

Van de zoetzure komkommer:

  • Snijd de komkommer in dunne plakken.
  • Breng de azijn en suiker aan de kook en giet over de plakken komkommer.
  • Dek de komkommers af met plasticfolie zodat ze onder het vocht liggen en laat zo afkoelen.
  • Bewaar de komkommers in de koelkast.

(Bron: Mounir Toub / de foto is ter illustratie)

 

 

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Een van de lekkerste gerechten, die ik ooit heb gegeten. Ik heb in 1999 een paar maanden in Syrie gewerkt (in de woestijn) en één keer per week ging ik naar Aleppo, post afhandelen en boodschappen doen. Elke keer genoot ik van een heerlijk broodje Falafel met een koele fles zure room met koolzuur. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Nu nog steeds haal ik regelmatig een broodje bij de Falafel afhaal aan het station, in mijn woonplaats.

  2. RABE says:

    Jammer van de suiker in de komkommer.
    Volgend recept is al lang in de familie.

    De komkommer fijn raspen, op een zeef met wat zout laten uitlekken, duurt wel een tijdje.
    Minimaal 1 uur.
    In een kom een dressing maken van olie, azijn, mosterd en een beetje peper.
    Hier de uitgelekte komkommer in doen en even omscheppen.
    In de koelkast bewaren en de volgende dag eten.

    Eet smakelijk