ei

Een ei scheiden, zo gaat dat het makkelijkst

Voor sommige gerechten is het nodig een ei te scheiden. Dit kan door de dooier voorzichtig van de ene naar de andere eierschaal te gieten, waarbij u het eiwit eruit laat lopen in een schaaltje. Dat gaat echter zeker niet altijd goed. We hebben methoden verzameld die het splitsen van het eigeel en eiwit wat makkelijker maken.

Met een spatel of schuimspaan

Het kan heel goed werken om een ei boven een spatel of schuimspaan te breken. De openingen mogen niet te wijd zijn, zodat het eigeel achter blijft, maar het eiwit kan zo wel weglopen in een kommetje eronder.

Met een lege plastic fles

Met een schone, lege, plastic fles kunt u de eidooier opzuigen. Dat doet u door het ei op een diep bord of boven een schaaltje te breken. Op zo’n manier dat de dooier heel blijft. Houd de fles dan precies boven het eigeel en knijp zacht in de fles. De dooier wordt dan opgezogen, terwijl het eiwit achter blijft. Vervolgens kunt u de dooier uit de fles gieten in bijvoorbeeld een kommetje. Er zijn overigens ook producten op de markt die dezelfde werking hebben, maar als u een plastic fles bewaart, heeft u een gratis versie.

ei scheiden

eieren
Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren

Met een trechter

Plaats een trechter boven een fles of laat hem door iemand anders vasthouden. Breek een ei erboven en het eiwit stroomt weg door de opening, terwijl het eigeel achter blijft. Zit de dooier in de weg, houd de trechter dan schuin, om het eiwit de ruimte te geven. Bij hele verse eieren werkt dit soms wat minder goed, doordat het eiwit dan wat dikker kan zijn. Het voordeel van een vers ei is dan weer wel dat de dooier vaak het stevigst is.

bruine en witte eieren
Lees ook: Is er een verschil tussen bruine en witte eieren?

Met een eierscheider

Het nadeel is dat u dit product eerst moet aanschaffen, maar het werkt wel heel praktisch. Met een eierscheider wordt het eigeel opgevangen in een bakje, terwijl het eiwit door de gaten er omheen eruit loopt.

ei eierscheider

Extra tip: gekoeld ei

Eierdooiers van gekoelde eieren breken minder snel dan wanneer ze op kamertemperatuur zijn. Als u eieren wilt splitsen kan het dus helpen ze daarvoor in de koelkast te bewaren.

(Bron: 24Kitchen, AD, Laura’s Bakery, Culy, wikiHow, archief)

Geef een reactie

Reactie

  1. efbuijinck says:

    Om elke vervuiling van eigeel in het eiwit te voorkomen: breek elk ei boven een apart schaaltje. Vis de dooier er voorzichtig met gespreide vingers uit en doe deze in een tweede schaaltje. Schoon eiwit kan nu veilig in een derde schaaltje gedaan worden.