ei bakken

Ei bakken? Zo wordt hij precies goed

Het bakken van een eitje wordt vaak gezien als één van de makkelijkste gerechten. ‘Je kunt toch wel een ei bakken’ is immers een gevleugelde uitspraak. Toch vraagt het bakken van een ei aandacht en het volgen van een aantal stappen. Maar doet u dat, dan wordt hij perfect. 

Hoe wilt u uw ei?

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen hoe u het ei wilt. Want de één wil een hele dooier, de ander juist niet. Wilt u er iets op en wel of geen krokant laagje. En hoe wordt hij perfect gaar? Het begint met een goede basis, de pan. Mensen die regelmatig eieren bakken hebben er vaak een speciale pan voor. Het is in ieder geval het beste om er één te gebruiken met een anti-aanbaklaag.

Niet te hoog vuur

Nog een fout die makkelijk wordt gemaakt, het vuur te hoog zetten. Begrijpelijk, want u wilt vaak ‘even snel’ een eitje bakken. Maar door de hoge temperatuur drogen de eieren uit en dreigen ze aan te bakken. Een knapperig randje is lekker, maar het mag natuurlijk niet verbranden.

Met een hele dooier

Wie een ei wil bakken met een hele dooier (de sunny side up) doet er goed aan het ei eerst te breken in een kom. De kans dat de dooier heel blijft is dan een stuk groter. Zet de pan op het vuur en doe er een klein klontje (room)boter of scheutje olie in. Is de boter gesmolten, laat dan het ei voorzichtig uit de kom de pan in glijden. Laat het ei een minuut of 3 tot 4 op een lage temperatuur garen, liefst met een deksel die precies past erover. Voeg wat peper en zout toe. Het ei is goed als al het eiwit volledig gestold (wit) is. Wilt u een knapperig randje? Zet dan in de laatste minuut het vuur hoger. Laat het ei uit de pan op een bord glijden of maak gebruik van een schuimspaan.

Aan beide kanten gebakken

Eet u liever een spiegelei zonder hele dooiers. Laat de dooier dan toch de eerste minuten in de pan heel. Als de onderkant gaar is en het eiwit rond het eiwit nog niet helemaal, draai het ei dan om. Bak vervolgens nog een seconde of 10 tot 20 en draai hem weer terug. Dan is de bovenkant licht gebakken, maar het eigeel ertussen nog wel zacht. Wie liever helemaal geen zacht eigeel wil kan hem nog wat langer bakken alvorens hem weer om te draaien.

Eieren met spek en kaas

Liefhebber van gebakken eieren met spek en kaas? Bak dan eerst op een middelhoog vuur het spek. Probeer eens pancetta (Italiaans spek), dat heeft een licht rokerige smaak en laat zich uitstekend combineren met ei. Voeg als het spek iets begint te krullen het ei toe. Als het eiwit licht gestold is, kan de kaas eroverheen. U kunt plakjes kaas nemen of geraspte kaas. Voeg geen zout toe. In het spek en de kaas zit al meer dan genoeg zout. U kunt eventueel naar smaak wat peper toevoegen.

(Bron: 24Kitchen, Elle Eten, Cully, archief)

Geef een reactie