ei schrikken

Een ei laten schrikken, heeft dat zin?

De meningen zijn verdeeld over het laten schrikken van een gekookt ei met koud water. De schrik moet helpen om de schil beter te kunnen verwijderen. Maar hoe effectief is het ‘schrikken’ van een ei eigenlijk?

Perfect ei

Niets lijkt zo eenvoudig als het koken van een ei. Toch is het niet eenvoudig om een echt goed gekookt ei te bereiden. Nu is het perfecte ei natuurlijk een kwestie van smaak. Want de één houdt van een zacht-, de ander van een hard gekookt ei. En de mate van zacht of hard is ook nog weer heel persoonlijk. Gemiddeld gezien wordt er voor een zachtgekookt ei 4 tot 6 minuten aangehouden en voor een hard gekookt ei een minuut of 8.

‘Schrikken’ van een ei

Maar nu de mythe over het laten schrikken van het ei met koud water. Het zou er voor moeten zorgen dat de schil makkelijker loslaat. Maar wat is daar van waar? Aan de NRC vertelt Hjalmar Mulders van de TU Eindhoven dat het laten schrikken van een ei er vooral voor zorgt dat het kookproces stopt. Een gekookt ei dat net uit het water komt bevat nog veel warmte. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er goed aan het af te spoelen met koud water. Dan blijft het eigeel zacht en eiwit hard. Wie voor een hardgekookt ei gaat hoeft het dus niet onder te dompelen in koud water. Voor het beter kunnen pellen van het ei is het schrikken niet nodig. Daarvoor helpt het nauwelijks.

Pellen

Wat veel bepalender is voor het pellen en een ei, is de versheid ervan. Hoe verser, hoe moeilijker het te pellen. Van de wat oudere eieren is het vocht in het ei verdampt. Hierdoor krimpt het eiwit en daardoor laat het makkelijker los nadat het gekookt is. Hoewel vers als muziek in de oren klinkt, is een te vers ei bijna niet te pellen. Wie meer controle over het kookproces wil hebben kan een ei ook pocheren. Breng in een pan water en een scheutje azijn aan de kook. Breek als het water (niet te heftig laten borrelen) kookt, het ei erboven. Door de azijn stolt het eiwit sneller. U zult zien dat het snel samenkomt in de pan. Kook tussen de 3 en 5 minuten, afhankelijk hoe zacht of hard u het ei wilt. Heerlijk op een geroosterde boterham of op een salade.

Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren 

(Bron: NRC/24Kitchen)

 

Geef een reactie

Reacties (6)

    Nelleke reageert says:

    Het enige nut wat schrikken van een ei heeft is dat het niet doorkookt. Het koude water stopt het kookproces. Hetzelfde gaat op voor pasta. Ook pasta moet snel met koud water gespoeld worden anders kookt het door. Zo kan je ook energiezuinig koken. Groente en aardappelen half rauw laten en de warmtebron uitschakelen en in het hete water laten staan. Kookt vanzelf door tot het gaar is, is ook nog energiezuinig. Stomen in de magnetron verkort ook het kookproces. Zijn hele handige pannetjes voor. Vergeet niet om er water in te doen anders stoomt het niet. Pasta en rijst zijn ook heel goed in de magnetron te koken in zo’n stoompannetje. Ook dan de pasta wel naspoelen met koud water. De rijst niet naspoelen. Kook altijd een heel pakje rijst in 1x. Haal eraf wat ik nodig heb en vries de rest in porties in. Bij gebruik na invriezen, ontdooien, klein scheutje water erbij en 1,5 minuut in de magnetron opwarmen.

    Coby Van Roonvan Walsum says:

    Rootzelaar,
    Bedankt voor de goede tips.

    Chris van Goch says:

    Ik ontlucht het ei altijd met een eierprikker en laat de eieren na het koken altijd ff schrikken.
    Het pellen gaat dan veel beter! Dat is al mijn hele leven zo geweest!

    MieKe0608 says:

    We hebben toch allemaal geleerd dat wanneer je een ei laat schrikken het kookproces stopt. De schil komt er pas beter af wanneer je het ei een nacht in een gesloten bakje met koud water in de koelkast laat staan. Overigens moet je eieren niet in gekookt water doen, want dan knapt de schil en loopt het eiwit er uit. Doe dus de eieren direkt met het koude water in de pan en prik eventueel een gaatje in in de bolle kant. Om te weten hoe lang je de eieren moet koken is er een speciale eikoker in de vorm van een en hoe komen ze er toch op….een ei. Deze geeft met de kleur aan hoe lang het ei gekookt moet worden. Je stopt heel simpel de eikoker bij de eieren in het water.

      Adriaan K says:

      Ik doe mijn ei (eren) altijd in gekookt water. Eerst met een naald een gaatje prikken en dan geen geknap. 6 minuten voor een zacht eitje. 8 Voor een hard.

    oosterwijck says:

    Ten overvloede nog een kleine aanvulling. Als je de eieren van de schaal ontdoet onder water, gaat de schaal makkelijker los. De schaal even kneuzen en in het water laten rusten, zodat het water de kans krijgt tussen schaal en inhoud te komen. Het schrikken heeft allen als functie, het kookproces te stoppen en heeft niets te maken met makkelijker pellen. Dat is pure fantasie.