ei-pocheren

De verschillende manieren om een ei te pocheren

Lekker bij het ontbijt of de lunch: een gepocheerd eitje. Maar hoe kunt u dat nou het beste maken? Er zijn een hoop manieren en trucjes. Maar wat werkt het beste? De redactie van MAX Vandaag test het uit.

Met of zonder draaikolk in de pan, wel of geen azijn toevoegen, in een zakje de pan in of toch gewoon boven het water breken? Zoveel opties en mogelijkheden. Het belangrijkste is om verse eieren te gebruiken. Hierbij zit het eiwit namelijk nog stevig om het eigeel heen. Dat maakt het pocheren een stuk makkelijker. Van alle mogelijkheden, hebben we 3 varianten uitgeprobeerd. De traditionele manier van de draaikolk, in een badje van azijn en in de magnetron.

De draaikolk

Voor de zogenoemde traditionele manier van een ei pocheren volgen we de regels van 24Kitchen. Hiervoor brengen we water in een grote pan aan de kook, maar laten we het niet te hard bubbelen. Met een lepel maken we een draaikolk en hierboven breken we het ei.

Na 3 minuten (de kooktijd voor een zachte dooier, 5 minuten voor een harder ei) halen we het gepocheerde ei uit de pan en leggen het op een keukenpapiertje. Zo kan het overtollige water weg. Daarna snijden we het ei open en komt een mooie, zachte vloeistof eruit. In de pan zitten nog wat losse slierten ei. Deze zijn niet meegekomen met het uit de pan halen.

Deze manier van een ei pocheren werkt dus! Al blijven er wel wat slierten ei over in het water, maar het overgrote deel vormt 1 geheel.

Een badje van azijn

In de net genoemde manier wordt vaak ook aangeraden om een scheutje azijn toe te voegen. Azijn zorgt er namelijk voor dat het ei niet uit elkaar valt en sneller bindt. Dan zullen er minder losse slierten in de pan moeten komen. Een draaikolk maken is dan niet per se nodig. De culinaire website Culy heeft nog een manier met azijn.

Deze manier is ook handig voor wie meer dan 1 gepocheerd ei per keer wil maken. Doe in een kom gelijke delen water en azijn. Breek hierin het ei of de eieren en laat ze liggen tot er een wit randje om het ei ontstaat. Dit gebeurt na ongeveer 10 minuten. Zet een pan met kokend water op het vuur en breng 1 voor 1 de eieren met een soeplepel over in de pan. Ook hier moet het water zachtjes borrelen en niet te hard koken. Het is niet erg als wat van het azijnwater mee de pan in gaat. Na 2 tot 3 minuten is het eitje perfect gaar.

Ook deze manier van een ei pocheren werkt goed. Het is zelfs minder rommelig dan de eerder genoemde manier. Door het azijnbadje blijft het ei 1 geheel. De smaak van azijn wordt trouwens niet overgenomen. Heerlijk op een broodje!

gepocheerd-ei

In de magnetron

Klinkt het toch allemaal te ingewikkeld met de pan op het (spreekwoordelijke) vuur? Dan is er ook een optie om het ei te pocheren in de magnetron. Verschillende websites schrijven hierover, waaronder Eieiei en Culy. We volgen de instructies van de eerstgenoemde.

We vullen een mok voor de helft met water, voegen een halve eetlepel azijn toe en breken een ei hierin. Met een schoteltje erop zetten we het 1 minuut in de magnetron. Volgens de website moet het op 80 procent vermogen van de magnetron. In ons geval is dat 600 watt.

Als we de mok uit de magnetron halen, is er nog vrij weinig ei gestold. We besluiten het nog 1 minuut op dezelfde warmte te zetten. Dan nog ziet het ei er niet goed genoeg uit. Na nog 30 seconden extra is het eiwit nog steeds wat vloeibaar. Maar het eigeel is volledig gestold. Eigenlijk het tegenovergestelde van hoe een gepocheerd ei hoort te zijn. Volgens Culy hoort de magnetron wel op de hoogste stand te staan. Dat zal volgens ons wel verschil uit kunnen maken, maar is niet meer getest.

Andere manieren om een ei te pocheren

Dan zijn er nog talloze andere manieren om een ei te pocheren. Denk aan het ei in plastic te breken en goed dicht te knopen en dan in de pan met kokend water te stoppen. Zo blijft het ei in vorm, maar het nadeel is wel dat de afdruk van het plastic in het ei komt te staan. Wat ook nog als suggestie wordt gegeven, is het ei boven een theezeef te breken. Het overtollige vocht van een ei loopt zo al weg en de juiste consistentie blijft dan over om in de pan over te gieten.

Ook is er nog een optie om een ei te pocheren in een airfyer. Dit werkt bijna hetzelfde als in de magnetron. Het ei gaat in een potje met water in het apparaat. Na zo’n 5 tot 6 minuten moet het ei dan goed gaar zijn. Dit heeft de redactie van MAX Vandaag niet getest.

Er is ook nog een nieuwe trend. En dat is om het gepocheerde eitje daarna nog even in de pan te bakken: froached egg. Het is eigenlijk een combinatie van een gepocheerd en gebakken ei.

(Bron: 24Kitchen, Culy, eieiei.nl, Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie