Duurzaam voedsel

Duurzaam voedsel in de lift

Nederlandse consumenten kiezen steeds vaker voor voedsel met een keurmerk. In 2016 is er opnieuw meer uitgegeven aan voeding met een duurzaamheidskeurmerk: in totaal voor z’n 3 miljard euro. Dat is 590 miljoen euro meer dan het jaar ervoor.

12 procent van de totale omzet

Afgelopen jaar hebben consumenten maar liefst 27 procent meer uitgegeven aan voeding met een duurzaamheidskeurmerk dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI. Producten met een keurmerk zoals Biologisch, Fair Trade en Beter Leven (vlees) maken inmiddels 12 procent uit van de totale omzet van supermarkten. “We zien al jaren achter elkaar een groei van dubbele cijfers. En die zal voorlopig doorzetten”, zegt directeur Sjanny Beekveld van IRI. “Supermarkten zijn serieus bezig om hun assortiment te verduurzamen. Tegelijkertijd groeit de vraag naar producten met een keurmerk.”

Vis koploper

Bij de verkoop van vis is de grootste stijging te zien. Maar liefst 60 procent van de verkochte vis in supermarkten heeft het MSC- of ASC-keurmerk. Op de 2e plek staan eieren met 38 procent, gevolgd door de groep koffie, thee en cacao met 31 procent. Ook is er een opvallende omzetgroei te zien van samengestelde producten zoals salades, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden met een duurzaamheidskeurmerk.

Kantekening

Hanneke van Ormondt van stichting Wakker Dier vindt de groei zeker positief, maar vindt dat er nog veel verbeterd kan worden. “Een deel van de groei komt van varkensvlees met 1 Beter-Leven-ster. Zo’n ster betekent heel weinig verbetering voor het welzijn van dieren.” Ook ziet zij in folders van supermarkten nu nog vaak aanbiedingen met vlees zonder keurmerk.

(Bron: ANP, NOS)

Lees ook: dit betekenen de sterren van het Beter Leven-keurmerk.

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Het is niet zo dat duurzamere voeding opgang maakt. Het lijkt mij eerder dat de sticker en keurmerkenindustrie gouden tijden beleven. Alle stakkers van koeien, kippen, varkens en alle “geproduceerde” dieren merken van al die “verduurzaming” helemaal niks! Welwillende boeren en landbouwers nog minder.