biologisch

Bijna 1 op de 10 producten onterecht als biologisch verkocht

Biologische producten zijn niet altijd zo biologisch als ze moeten zijn. 1 op de 10 biologische boeren houdt zich niet aan de regels. Honderden producten worden daardoor onterecht in winkels verkocht met een biologisch label. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Niet biologisch verantwoord

Vaak zijn biologische producten duurder, omdat ze moeten voldoen aan vele eisen. In de praktijk houden echter niet alle bedrijven zich aan de regels. Zo worden dieren in smerige stallen gehouden, krijgen zij niet voldoende voer en worden er bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt die niet biologisch verantwoord zijn. De regels op het gebied van dierenwelzijn, milieu en het toedienen van medicijnen aan dieren worden daarmee overschreden.

200 boeren houden zich niet aan de regels

RTL baseert zich op ruim 1500 inspectierapporten van toezichthouder Skal. De namen van producten en bedrijven zijn daarin onleesbaar gemaakt. Het gaat om meer dan 200 boeren, die zich niet aan de regels houden. Volgens RTL krijgen boeren die de regels overtreden slechts een waarschuwing. Zij mogen hun producten vervolgens gewoon als biologisch blijven verkopen. Zelfs als de bedrijfsvoering na een overtreding nog niet is aangepast. Het gaat onder meer om vlees, melk, eieren en honing.

Reactie Skal

In een reactie stelt Skal-directeur Nicolette Klijn dat de producten die niet voldoen aan alle eisen wel met het biologische logo mogen worden verkocht. “Een biologische ondernemer wordt op meer dan 50 aspecten beoordeeld. Het is net als je een rapport hebt op school: daar mogen af en toe onvoldoendes tussen zitten en dan ga je nog steeds over.” Klijn vindt dat ondernemers het recht hebben om hun fouten te herstellen. Volgens haar moeten de verwachtingen naar de consument ‘beter worden afgestemd’.

7 op de 10 consumenten koopt wel eens biologische producten

De verkoop van biologische producten heeft in Nederland de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. 7 op de 10 Nederlandse consumenten koopt inmiddels voor een deel biologische producten bij het boodschappen doen. Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel in opdracht van Bionext. Bijna de helft van de mensen die biologische producten koopt, doet dit steeds vaker dan voorheen. Hun belangrijkste drijfveren zijn: bewuster omgaan met het milieu (56 procent) en het ruimere assortiment (50 procent) aan biologische producten. Daarnaast zijn gezondheid, voor 24 procent, en smaak (18 procent) redenen om voor biologische producten te kiezen. Of en in hoeverre de nieuwste bevindingen het imago van biologische producten schaadt, zal nog moeten blijken.

Supermarkten willen informatie over ‘foute bioboeren’

Supermarkten vinden het onacceptabel dat producten die niet voldoen aan de biologische wetgeving, toch als biologisch verkocht mogen worden. Dat zegt brancheorganisatie CBL in reactie op de berichten van RTL Nieuws. De supermarkten willen inzicht in de namen van overtreders, die door toezichthouder Skal geheim worden gehouden. “Een openbaar register zal misschien preventief kunnen helpen en duidelijk kunnen maken waar de bron van het probleem ligt”, zegt directeur Marc Jansen van CBL.

(Bron: ANP, RTL Nieuws, Distrifood)

Geef een reactie

Reacties (2)

  kuikkie says:

  Ik loop al een hele tijd te roepen dat de mensen beduveld worden met de biologische producten.
  Zet er het woord biologisch op en je kan het duurder verkopen.
  Een grote nepindustrie

  Haagse Harrie says:

  Ik koop uit principe nooit iets biologisch. Zeg voor de grap altijd dat ik er allergisch voor ben. Het is allemaal besodemieterderij.