biologische bloembollen

Tip 22: biologische bollen, de bijen zijn er blij mee

Als we aan bijen denken, denken we ook aan biologische bloembollen. Veel bloembollen zijn in het voorjaar belangrijk voor onze bijen. Het  zijn vaak vroege bloeiers (denk maar aan de sneeuwklokjes en de krokus) waar de bijen dan graag op af gaan, omdat er op dat moment nog maar weinig bloeiende planten aanwezig zijn.

Te veel bestrijdingsmiddelen

En voor de bijen is het belangrijk dat ze biologische planten kunnen bezoeken. Helaas worden er nog maar weinig biologische bloembollen verkocht. Dit is een kwestie van prijs. Ze zijn een stuk duurder, want het vraagt nogal een flinke investering voor de kwekers om deze bollen op de markt te brengen. Helaas wordt 99 procent van de aangeboden bollen niet biologisch geteeld. Omdat bij deze teelt veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is dit niet goed voor de bijen.

Minder, maar wel biologisch

Gelukkig neemt de omzet van biologische bollen jaarlijks iets toe. Ik adviseer iedereen dan maar iets minder bollen te kopen. Crocus Ruby Giant is een gemakkelijk bolgewas en breidt zich sterk uit. Bij de narcissen adviseer ik Tête a Tête, die zich ook gemakkelijk vermeerdert. Er zijn ook gemengde bijvriendelijke bloembollen te koop, de bijen zijn er blij mee.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 36 2021

Geef een reactie