Donuts

Donuts van Annemarie Pronk

De letterlijke vertaling van het woord donut is deegklomp. Het verhaal gaat dat een Amerikaanse jongen van 16 jaar het recept bedacht heeft. Eerst was het een donut zonder gat, maar dat vond hij te vet. Het deeg wordt gefrituurd. Volgens deze jonge man, smaakte het beter met een gat erin. Annemarie maakt donuts met kaneelsuiker, chocolade en glazuur met sprinkels.

Ingrediënten:

  • 320 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 50 gram boter
  • 50 gram fijne suiker
  • 1 ei
  • 110 milliliter melk, lauwwarm
  • 2 liter zonnebloemolie

Voor de decoratie:

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • ½ tl kaneel
  • 75 gram pure chocoladecallets
  • 5 gram melkchocoladecallets
  • 200 gram slagroom
  • 5 gram cacao
  • fondantglazuur in verschillende kleuren, verwarmd en afgeslapt, klaar voor gebruik
  • spikkels, sprinkles, hagelslag, etc.

Extra nodig:

2 ronde uitstekers van 8 en 3 centimeter

Bereidingswijze:

Doe de bloem met het zout, de suiker en de gist in de kom van de keukenmachine. Meng de droge ingrediënten kort door elkaar. Voeg het ei en de boter toe. Laat de machine op een lage stand draaien en voeg ten slotte de melk toe. Kneed ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg ontstaat dat net niet aan de vingers blijft plakken.

Bol het deeg mooi op, gebruik een beetje bloem als het deeg teveel plakt. Laat het deeg afgedekt ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Kneed het deeg vervolgens door en rol het uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dikte.

Steek met een ronde steker van 8 centimeter cirkels uit. Leg de cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk met een kleine ronde steker ( 3 centimeter doorsnede) een gat in het midden van de cirkels uit en laat ze afgedekt nog eens 30 minuten rijzen.

Doe de olie in een pan met dikke bodem of in een frituurpan en verwarm deze tot een temperatuur van 180 graden. Frituur de donuts in de olie mooi goudbruin. Keer ze na ongeveer 1 minuut. Ze zwellen op in de frituur en krijgen zo hun kenmerkende donutvorm. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Haal een gedeelte van de donuts door de kaneelsuiker en laat verder afkoelen.

Laat de overige donuts helemaal afkoelen en dip ze in de suiker- of chocoladeglazuur. Versier ze eventueel nog met spikkels , sprinkles, hagelslag etc.

Van de chocoladeglazuur:

Breng 200 gram slagroom tegen de kook aan. Doe 75 gram pure chocolade callets en 75 gram melkchocolade callets met 5 gram gezeefde cacaopoeder in een kom en giet hier de hete room bij. Laat even staan en roer dan tot een gladde chocoladesaus. Laten afkoelen tot yoghurtdikte.

(Bron: Annemarie Pronk)

Geef een reactie