eten buiten de koelkast

Gezellig buiten eten, maar hoe lang kan eten in de zon liggen?

Met de zomerse warme dagen en avonden, is voor velen niets leuker dan buiten eten. De activiteiten aan de keukentafel verplaatsen zich naar buiten en voor de echte liefhebber is het ideaal barbecue-weer. Maar de warmte heeft ook invloed op ons eten. Want hoe gezellig het ook is om de tafel vol te zetten met lekkers, niet alles kan even lang in de zon liggen zonder dat het bederft. En dat gaat sneller dan u denkt. 

Risico

Bij velen is wel bekend dat vleeswaren, eieren en zuivel niet te lang buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Maar ook bladgroenten zoals gekookte groenten en bijvoorbeeld gesneden tomaten vormen een risico met het warme weer. Bacteriën groeien het snelst bij temperaturen tussen de 10 en 60 graden en die groeien graag op alles wat rijk is aan eiwitten, koolhydraten en wat vloeibaar is. En die vermenigvuldiging gaat best snel.

Zo lang mogelijk in de koelkast

Onder normale omstandigheden kan voedsel maximaal 2 uur buiten de koelkast liggen. Vanaf dan gaat het snel met de groei van bacteriën. Wie gaat barbecueën bij een graad of 30 en alvast het vlees buiten klaar zet, moet dit beslist niet te lang laten staan. Beter is nog om de weg van de koelkast naar de barbecue zo kort mogelijk te maken. Ligt het even buiten de koelkast dan is het zaak om het vlees goed te verhitten. Door verhitting gaan de bacteriën dood. Ook sauzen, mayonaise etc., dienen zo kort mogelijk voor het nuttigen op tafel te worden gezet. “De kwaliteit van eten kan al binnen een uur zo achteruit gaan dat het niet meer verantwoord is om te eten”, aldus Lolkje de Vries van het Voedingscentrum.

Nog enkele tips voor een succesvolle barbecue:

  • Vervoer bij warme dagen vlees, vis en groeten in een koeltas. Zo houdt u de temperatuur zo constant mogelijk. Kies voor voorgegaard vlees, dat is al bewerkt en sneller klaar.
  • Scheid groenten en vlees/vis en doe in aparte schalen. Let ook op bij het gebruik van de tangen dat u niet de tang van het vlees voor groenten gebruikt. Dit voorkomt besmetting.
  • Controleer of het vlees goed gaar is en verwijder eventueel verbrande stukjes.
  • Zorg voor een schoon oppervlak en keukengerei. Was regelmatig uw handen en was ook de groenten grondig onder stromend water.
  • En als het zover is, haal dan de salades en het vlees/vis in kleine hoeveelheden uit de koelkast. Heeft het eten langer dan 2 uur buiten de koelkast gestaan, gooi het dan weg. Dus nog een goede reden om niet te veel in één keer uit de koelkast te halen. Dat voorkomt verspilling!

(Bron: AD/Voedingscentrum) 

Geef een antwoord

Reactie

  1. Wiedewans says:

    Je moet het vlees, hetgeen je op de barbecue wilt leggen vóór braden en afgekoeld in de koelkast zette, totdat de barbecue klaar is voor gebruik. Salades kun je voorbereiden en ook in de koelkast bewaren en pas opdienen als de eerste hapjes op het bord verschijnen. Zet de mensen maar even aan de koffie of ranja.
    Oh ja, heb altijd een waterslang aangesloten klaar liggen in de buurt van de barbecue als de spullen op de barbecue in brand vliegen. Anders moet je misschien je tuin opnieuw inrichten. Smakelijk eten.