Na de crompouce nu ook de sûkerpoes, donouce en meer variaties met tompouce

De trend van de crompouce is nog niet voorbij, of andere variaties met tompouce komen langs. Aan creativiteit geen gebrek in ons land, blijkt maar weer. We zetten de verschillende versies op een rij, zodat u helemaal bij bent.

Nog even kort: wat is de crompouce?

Maar eerst nog even, voor wie het gemist heeft, wat is een crompouce? Het is een combinatie van een croissant en een tompouce. De croissant wordt open gesneden en gevuld met banketbakkersroom. De bovenkant wordt voorzien van een laagje roze chocolade. En voilá, de crompouce is geboren.

De crompouce.

Het is een ware trend op social media, in oktober 2023. Bakkerijen in het hele land springen er massaal op in. Waar ze het ene weekend er nog maar 20 verkopen, gaan ze het weekend erna als warme broodjes over de toonbank. Tot wel 500 stuks aan toe.

Wilt u de crompouce zelf maken? Dan heeft Heel Holland Bakt hét recept!

In Zeeland al 30 jaar een roze flap

Al is het idee niet helemaal nieuw. Een bakkerij in Meliskerke, Zeeland, verkoopt al zo’n 30 jaar de roze flap. Deze is in de vorm van een driehoek en is van deeg gemaakt. Verder zijn de ingrediënten hetzelfde: gele room en roze glazuur.

De tomsoes

Variaties op de tompouce bestaan in sommige gevallen al even. Zo heeft Robèrt van Beckhoven in juni 2022 al een keer tomsoezen gemaakt. Een combinatie van een soesje en een tompouce. Het is een wafel van soezendeeg.

tompouce
Lees ook: Tompouce of tompoes? En meer weetjes over de populaire lekkernij

De sûkerpoes

De trend met de crompouce is nog niet voorbij of heel Nederland wordt creatief. Zo ontstaat in Friesland de sûkerpoes. Dit is een tompouce gecombineerd met suikerbrood. Snijd 2 plakken suikerbrood af. Spuit op de ene helft banketbakkersroom en dip de andere plak in de roze chocolade. Leg deze met de chocolade omhoog op de andere plak en u heeft een sûkerpoes.

@omropfryslan

De fraach dy’t yntusken al rom 24 oeren yn ús holle omspûket… wat krijst ast in sûkerbôle kombinearrest mei in tompoes? cronpouce

♬ original sound – omropfryslan – omropfryslan

Pannenkoeken met tompouce

Pannenkoeken lenen zich goed voor allerlei soorten toppings. Zo is eerder al de frikandel speciaal pannenkoek een hit. En nu zijn er al pannenkoekenhuizen die de tompouce pannenkoek verkopen. Zelf maken is vrij simpel: bak een pannenkoek. Besmeer 1 helft met banketbakkersroom, vouw de pannenkoek dubbel. Bestrooi met wat poedersuiker en maak af met wat slierten roze chocolade.

De donouce: een tompouce en donut in 1

Wie van donuts houdt én graag tompoucen eet, kan dit ook combineren tot een donouce. Gebruik hiervoor een naturel donut. Snijd deze in tweeën en vul 1 helft met banketbakkersroom. Dip de andere helft in de gesmolten roze chocolade of glazuur en druk op de andere helft.

Leuk voor oud en nieuw: de oliepouce

Zo richting het einde van het jaar komen de oliebollenkramen weer tevoorschijn. Wie weet gaan ze daar dit jaar wel de oliepouce verkopen. Een combinatie van, jawel, een oliebol en een tompouce. Met roze glazuur en gele crème. Een bakkerij en taartenwinkel in Utrecht verkoopt deze oliepoucen al eind 2021. De verkoop gaat destijds ontzettend hard.

Frikanpouce

Een frikandel wordt ook wel vaker gebruikt om mee te variëren. Denk bijvoorbeeld aan de discodel: een frikandel met mayonaise en een laag discodip. Daar is nu ook al een variatie met een tompouce mee gemaakt. Vul de frikandel met de room en giet er gesmolten roze chocolade of glazuur overheen. De meningen zijn verdeeld of dit ook echt lekker is…

Geen goede combinatie: crompouce en sushi

Op social media zijn meerdere accounts waarbij wordt geëxperimenteerd met wat er allemaal in sushirollen gestopt kan worden. Zo wordt per land gekeken naar specialiteiten. Zo is weleens een boerenkoolsushi gemaakt. Niet alles is overigens een succesformule. In datzelfde kader is er nu ook tompsush bedacht. Hierbij wordt een norivel bekleed met rijst. Hierop gaat een stukje croissant en banketbakkersroom. Rol dit dicht. Giet er roze glazuur overheen en voilá. Degenen die dit op social media hebben uitgeprobeerd zijn overigens niet te spreken over de combinatie.

Niet alles wordt dus lekker met een tompouce, maar de crompouce is een ware hit. Nu nog afwachten hoe lang de trend gaat volhouden.

Zelf tompouce maken

Heeft u zin gekregen om zelf de normale tompoucen te maken? Dat kan gelukkig ook nog.

Basisrecept tompoucen maken

En anders hebben we nog variaties:

(Bron: PZC, Hart van Nederland, Omrop Fryslan, Omroep Gelderland, The Best Social Media. Foto’s redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Adriaan K says:

  Lekker gezond en weinig calorietjes ook…kolere!

  Suzanne says:

  Crompouce is met zwitserse room. Niet banketbakkersroom

  Clever says:

  Ach, in Italie hadden we al jaren de ,,broche Crema” de meesten met een vleugje poedersuiker of dun abrikozenmoes er over maar een enkeling ook met een paar streepjes witte fondant. Ook niet te vergeten de franse eclér met soezen deeg,room en chocola. Allemaal lekker met mega calorieën! Heb de crompous ook bij onze bakker zien liggen, een mega ding welke voor mij wel een maatje kleiner mocht zijn.

  Jekkel says:

  Wat een waanzin ik zelf moet er niet aan denken om het te eten . En maar klagen dat je te dik word.
  Ik heb dat met meer dingen paaseitjes die naar stroopwafel moet smaken of nog gekker een frikadellen vlaai. Al geloof ik niet dat het een succes is geworden. Nu ben ik niet zo’n zoetekauw en diabetisch, maar een keer iets lekkers prima. Maar klaag dan niet dat het obesitas in Nederland zo hoog wordt.

  Wilma Slingerland says:

  De Tomsoes is al jaren te koop bij Hema. Lekkere soesjes met roze glazuur.

  Wilma Slingerland says:

  Waarom heeft de crompouce roze chocola en geen roze glazuur zoals de tompouce?

   MAX Vandaag says:

   Beste Wilma Slingerland, bedankt voor uw reactie. Dat wisselt per bakker en winkel. Er zijn inmiddels ook winkels die de crompouce wel met glazuur maken. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

  Wilma Slingerland says:

  Bij een Hollandse gebakkraam bij Den Haag Centraal worden geen oliepoucen verkocht; wel tompoucebollen.