Een airfryer op het keukenblad.

Bijna alles kan in de airfryer, maar bereid dit er niet in

De veelzijdigheid van de airfryer hebben we al vaker besproken. Veel verschillende soorten eten kan erin klaar gemaakt worden. Maar toch kan niet alles in dit apparaat opgewarmd worden. Deze 7 dingen bijvoorbeeld niet.

Dun beslag of dunne marinades

Wie dun beslag in de airfryer bereidt, zal geen goed resultaat krijgen. Denk aan pannenkoeken, vis in een jasje van deeg (voor fish and chips), appelbeignets of traditionele oliebollen. Dit beslag heeft frituurvet nodig om te stollen, de hetelucht van de airfryer doet dit niet. Het beslag zal dus rauw blijven en kan zelfs uitlopen en onderin de bak terechtkomen.

Het beste is dus om pannenkoeken gewoon in de pan te bakken en de rest in de frituur. Al zijn er wel speciale airbollen, die wél in de airfryer kunnen. Ook dunne marinades kunnen van het eten afglijden, waardoor dit onderin de bak belandt. Marinades met suiker erin kunnen ook nog eens gaan kristalliseren door de temperatuur en uiteindelijk verbranden.

airfryer
Lees ook: Denkt u erover een airfryer aan te schaffen? Let dan hier op

Popcorn en andere noten en zaden

Ook popcorn bereidt u beter niet in de airfryer. Als de maiskorrels poppen tot popcorn, vliegen ze alle kanten op. Dat is niet handig in de airfryer. Ze kunnen namelijk in het rooster komen en zo de circulatie van lucht blokkeren. En daarnaast zijn de maiskorrels ook te licht en in sommige gevallen te klein om in het netje te blijven liggen. Ook andere noten en zaden zijn niet te roosteren in de airfryer. Ze zijn te licht en zullen rondvliegen.

Bepaalde groentes kunnen niet in de airfryer

Eerder schreven we al een artikel over welke groenten juist wél in de airfryer kunnen om te grillen. Maar een aantal groenten kunt u toch beter gewoon in een pan koken of wokken. Denk bijvoorbeeld aan broccoli en spinazie. Deze drogen helemaal uit in de hetelucht friteuse.

Een hele kip in de airfryer

Ook een hele kip in de airfryer bereiden is niet aan te raden. Vaak past het al niet goed in het mandje. Dat is sowieso niet goed, want dan is er te weinig luchtcirculatie en bestaat de kans dat het eten ook het grillelement aanraakt. Dit zorgt voor veel rook en een lucht die verbrand ruikt. Wilt u wel een hele kip bereiden? Doe dat dan in de oven.

airfryer
Lees ook: Met deze tips houdt u de airfryer schoon

Let op met vet vlees

Vet vlees kan in principe in de airfryer, want het gaart wel. Maar het levert vaak ook veel rotzooi op. Denk bijvoorbeeld aan (verse) hamburgers of slavinken. Het vet wat uit het vlees komt, druipt eruit en valt onderin de bak. Dit kan meegenomen worden door de luchtcirculatie. Dat zorgt voor veel rook en ook nare luchtjes. Ook spek uitbakken kan voor dezelfde problemen zorgen. Er zijn wel speciale spetroosters te koop, die het grootste gedeelte tegenhouden. Maar de geur zal blijven.

Wil het bakken en koken met de airfryer verder bij u nog niet goed lukken? Lees dan eens ons artikel over fouten die u misschien ook maakt.  

(Bron: Culy, Libelle-Lekker, Kookfans, The Kitchenary Lab. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

  John K says:

  Ik heb niets tegen een Airfryer,maar er komt niets uit wat zo lekker is als zelf Frituren,bakken en koken.Zelfs de speciale bitterballen,kroketten,kaassoeflè dan praat ik nog niet over de andere snacks komen die er uit komen als slappe sloerie.Plus het kost enorm veel stroom (1400 Watt) om dat je niet voor 4 personen in een keer het apperaat kunt gebruiken.En het kost veel berg ruimte zowel op de aanrecht of in een kast.Ik heb hem weggedaan daarom.Lekker ouderwets smaakt veel beter.

   wacht@word says:

   bijna helemaal mee eens

   Ella55 says:

   Nou bij mijn air fryer komt patat, kroket(vega) en vega Loempia er heerlijk uit hoor. Mijn zusje had hem ook weggedaan, maar doordat ze nogal eens bij mij eet en proefde hoe lekker het was, heeft ze er weer eentje aangeschaft. en nu dus niet al dat vette frituurvet wat mee naar binnen gaat. Lang leve de air fryer.

  Muisje6 says:

  Geen moeite mee, bij mij komt alles er tiptop en knapperig uit, kroketten ook een heerlijk krokant korstje.
  Dan doet u vast toch iets fout, meneer John K.

   Meloas says:

   Een top apparaat de airfryer. Ik doe er zoveel mee o.a. eieren koken voor bij een heerlijk ontbijtje. Eieren moeten wel op kamertemperatuur zijn dus als u ze in de koelkast bewaard ze even de avond van te voren er uit halen. Zacht eitje 9 minuten, een middel eitje 10 minuten en een hard eitje 11 minuten op 120 gr. Je hebt dan het perfecte eitje en veel voller van smaak.

   Ook heerlijk borrel kippenpootjes uit de airfryer. Meng de kippenpootjes met een klein beetje olie, flink wat ketjap manis en flink wat kruidenpaneermeel. Dan 10 minuten bakken op 200 graden en daarna nog 10 minuten op 150 graden.
   Verrukkelijk!

  Loena says:

  Ik heb de air fryer al een aantal jaren en hij bevalt uitstekend. De patat en aardappelschijfjes zijn knapperig en ook de loempia , kroket enz komen er smakelijk uit. Hij neemt inderdaad nogal wat plaats in , dat is een nadeel. Daarom staat hij bij mij niet op t aanrecht. Maar daar had ik de frituurpan ook niet staan. Als deze t begeeft komt er weer een nieuwe.

   Ella55 says:

   ik ook