Zoetstof

Zoetstof xylitol levensgevaarlijk voor huisdieren

Voedingsmiddelen die wij probleemloos eten, kunnen levensgevaarlijk zijn voor huisdieren. Bij de meeste mensen is wel bekend dat chocola, ui, druiven, krenten en noten niet goed zijn voor dieren, maar minder bekend is dat ook zoetstoffen erg schadelijk kunnen zijn. Zelfs in een kleine dosis is het al erg gevaarlijk voor honden, katten en andere huisdieren.

Light- en zeroproducten

Veel van de voedingsmiddelen die wij eten bevatten suikervervangers. Deze zoetstoffen zitten in light- en zeroproducten, in snoep, frisdranken, koek, sappen, zuivelproducten en jam. Zoals bijvoorbeeld de zoetstoffen xylitol, sorbitol, maltitol en erythritol. Het is niet duidelijk welke zoetstoffen, in welke hoeveelheden gevaarlijk zijn voor dieren, maar er is al wel bewezen dat de zoetstof xylitol gevaarlijk is. Zolang er geen zekerheid is of en in welke mate andere zoetstoffen gevaarlijk zijn is voorzichtigheid geboden. Geef daarom uit voorzorg geen producten waarin zoetstoffen zijn verwerkt aan dieren.

Zoetstofvergiftiging

Het menselijk lichaam is in staat de zoetstoffen zonder problemen te verwerken. Een kleine hoeveelheid xylitol kan voor een huisdier echter al zeer gevaarlijk zijn. Zij krijgen er een sterke verlaging van het bloedsuikergehalte van, omdat de pancreas veel insuline gaat maken. Er ontstaat een forse daling van het bloedsuikerspiegel en acute leverschade. Dit wordt bij dieren ook wel een zoetstofvergiftiging genoemd.

Symptomen

Als een dier zoetstoffen binnen krijgt ontstaan er meestal al binnen enkele uren problemen. De symptomen zijn braken, zwakte, slapheid, toevallen, leverfalen, stollingsstoornissen en coma. Uiteindelijk kan het dier hieraan sterven. Raadpleeg dus direct een dierenarts bij inname.

Campagne

Door middel van een campagne wil een samenwerkingsverbond van dierenliefhebbers, dierenartsen en Koninklijke Peijnenburg honden- en kattenliefhebbers zoveel mogelijk waarschuwen voor de gevaren van zoetstoffen bij dieren. Onder andere via de website zoetstoffennietvoordieren.nl.

Honden dood na eten ontbijtkoek

Ontbijtkoekproducent Peijnenburg is bij de campagne betrokken nadat 2 hondeneigenaren bij de producent aan de bel getrokken hebben. Kort na elkaar zijn 2 honden overleden nadat zij de Zero ontbijtkoek van het merk gegeten hebben. Sinds kort staat daarom een waarschuwing op de verpakking dat de zoetstoffen in het product gevaarlijk zijn voor dieren.

(Bron: zoetstoffennietvoordieren.nl, AD)

Geef een reactie