banaan

Dit is waarom u de draadjes van een banaan het beste wél kunt eten

Verwijdert u de draadjes van een banaan normaal voordat u die opeet? Misschien niet meer als u weet dat u ze gerust kunt eten en dat dat juist ook voordelen heeft. Ze zitten namelijk vol gezonde stoffen.

Gezonde stoffen

Bananendraadjes, ook wel floëem genoemd, hebben over het algemeen geen grote schare fans. Veel mensen vinden ze maar onhandig of vies en halen ze eraf voor het eten. Ze zitten echter vol gunstige stoffen, die goed zijn voor de gezondheid. Als bananen nog aan de plant zitten zorgen ze voor het vervoer van water en voedingsstoffen in de vrucht. Ook na de pluk bevatten ze daardoor nog veel kalium, vitamine A en vitamine B6. Daarnaast bevatten ze vezels. Een goede reden om ze dus gewoon te laten zitten, al kan niet iedereen de smaak ervan waarderen.

Rijpheid

De draadjes zijn overigens ook een indicatie van hoe rijp een banaan is. Des te strakker die zitten, des te minder rijp is de vrucht. Als ze gemakkelijk los komen wil dit zeggen dat de banaan rijp is.

Schil ook eetbaar

Nog een stapje verder is het eten van de schil van een banaan. Ook dit is zeker mogelijk, al zal zeker niet iedereen dit zien zitten, vanwege de bittere smaak. Bananenschillen bevatten B6, B12, magnesium en kalium. In Nederland is het niet zo gangbaar, maar in Azië heel normaal. Daar worden de schillen overigens vaak eerst gekookt of gefrituurd. Wilt u ze wel eens uitproberen, dan kunt u ze ook nog verwerken in een smoothie. Of u kunt ze krokant bakken, nadat u ze eerst in sojasaus gemarineerd heeft.

Lees ook: deze groente- en fruitsoorten kunt u met schil en al eten.
Honger voor het slapen gaan? Een banaan is dan een goede keuze.
Betere longen door bananen, tomaten en appels.
Duurzame banaan bestaat niet, maar wat is dan de beste keuze?

(Bron: AD, Metrotime.be, Kookfans, 24 Kitchen, archief)

Geef een reactie