houdbaar

Deze producten zijn (bijna) een leven lang houdbaar

Sommige producten beginnen al na een paar dagen te rotten, maar er zijn ook genoeg etenswaren die u ongeopend praktisch een leven lang kunt bewaren. Wij zetten er een aantal voor u op een rij.

Zout en suiker

Als u zout en suiker ongeopend in de kast laat staan, kunt u het jaren en jaren bewaren. Zodra u de verpakking openmaakt komt er lucht bij, waardoor de houdbaarheid iets korter wordt, maar ook in dit geval kunt u het vaak lang bewaren. Het is wel belangrijk om zowel zout als suiker koel, droog en donker te bewaren. Met koel bedoelen we ongeveer 15 graden.

Pasta

Heeft u jaren geleden een pak pasta gekocht? Dan is de kans groot dat u het nog steeds kunt gebruiken. Belangrijk is om de verpakking droog, koel en donker te bewaren. “Het kan dan nauwelijks bederven”, aldus voedingsadviesinsituut het Voedingscentrum.

Gedroogde bonen

Gedroogde bonen blijven erg lang goed, mits droog, koel en donker bewaard. Volgens het Voedingscentrum wordt de schil van bijvoorbeeld gedroogde bruine bonen na 1 jaar wel wat harder, maar dat is op te lossen door de bonen langer te weken en te koken. Let op! Gedroogde bonen kunnen op een gegeven moment wel gaan schimmelen, dus inspecteer de boontjes goed voordat u ze in het water zet.

Rijst

De meeste rijstvarianten kunt u ongeopend heel erg lang bewaren. Ook hierbij is het erg belangrijk dat u de verpakking op een droge, koele en donkere plek bewaart. Als u dit niet doet, kan het snel bederven, want rijst neemt gemakkelijk vocht op.

Honing

Honing is wellicht niet een leven lang houdbaar, maar wel een aantal jaren. Dat komt omdat er zoveel suiker in zit en suiker kunt u – zoals al eerder beschreven in dit artikel- erg lang bewaren.

Sterke drank

Micro-organisme die bederf veroorzaken kunnen niet overleven als het alcholprecentage van een product te hoog is, waardoor flessen drank vrijwel nooit over de datum gaan. Vooral dranken met een alcoholpercentage hoger dan 10 procent kan bijna niet bederven. Denk hierbij aan rum, wodka of jenever. Wijn kan eigenlijk ook niet bederven als u het ongeopend in de kast laat staan.

Cacaopoeder

Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.

Zelf houdbaarheid controleren

Bent u benieuwd naar de houdbaarheid van andere producten in uw voorraadkast? Op de website van het Voedingscentrum kunt u de naam van dit product invoeren en ziet u direct hoe lang dit houdbaar is.

Lees ook

Tot wanneer kunt u iets nu écht opeten?

Dit kunt u doen tegen voedselverspilling

Op vakantie en nog eten in de koelkast? Geef het aan de buren!

(Bron: archief, Voedingscentrum, Het Laatste Nieuws)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Nel van Rootzelaar says:

    De tht datum is vaak overdreven. Staat zelfs op een pakje cocktailprikkers en satestokjes. Slaat werkelijk nergens op. Denk dat het gewoon noodzaak is om je gezonde verstand hierop los te laten. Yoghurt bv kan best een week na datum nog gegeten worden. Zolang het niet open is geweest, al die tijd in de koelkast heeft gestaan en de deksel niet bol staat is er niks aan de hand. Ook kruiden kunnen jaren mee. Sojasaus zit zoveel zout in dat het niet bederft. Leuk voor de fabrikant de tht datum. Veel mensen gooien daardoor eten weg wat helemaal niet nodig is zolang je er verantwoordelijk mee omgaat. Gebruik je verstand en ga verspilling tegen is mijn motto.

  2. joopkemna says:

    ik en het helemaal eens met mevr. Rootzelaar!!! Alleen kip en vis moet je extra voorzichtig zijn en botjes in vlees

    kun je beter eerst verwijderen als je het hebt gekocht