Voedselverspilling: tot wanneer kunt u iets nu echt opeten?

De Nationale Voedseltop in Den Haag is op donderdag 26 januari 2017 van start gegaan. Hoe zorgen we voor genoeg voedsel? Hoe kan voedsel veilig, gezond en duurzaam zijn? En hoe blijft Nederland voorop lopen in productie, kwaliteit en kennis? Dat zijn belangrijke vragen die centraal staan tijdens de Voedseltop.

Voedseltop

Tijdens de top komen ruim honderdvijftig invloedrijke beslissers uit de Nederlandse voedselwereld bij elkaar om samen invulling te geven aan het voedselbeleid van de toekomst. Vertegenwoordigers van onder meer de landbouw, levensmiddelenindustrie, bedrijfsleven, zorginstellingen, supermarkten, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen doen mee. Voedselverspilling is één van de thema’s waarover gepraat zal worden. In Nederland wordt ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon. De overheidsdoelstelling om de voedselverspilling met 20 procent terug te dringen wordt dus niet gehaald, blijkt uit recente rapportages.

Belangrijk verschil

Een van de redenen voor de voedselverspilling is het wijdverbreide misverstand dat eten altijd bedorven is als de houdbaarheidsdatum is verstreken, maar dat is niet altijd het geval, maar wat is dan het verschil tussen tenminste houdbaar tot (THT) en Tenminste te gebruiken tot (TGT):
Een THT (ten minste houdbaar tot)-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Tot de THT-datum garandeert de producent veiligheid en smaak.
TGT (te gebruiken tot) staat op producten die erg bederfelijk zijn, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers in ontstaan. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien.

Verspilling

Uit onderzoek van bureau GfK uit 2013 blijkt dat 16 procent van de mensen voedsel meteen weggooit als de THT-datum verlopen is, terwijl dat dus helemaal niet nodig is. Sterker nog, zegt de club van voedselproducenten FNLI, een kleine 40 procent van de mensen weet het verschil tussen THT en TGT (’te gebruiken tot’) niet. Door op de juiste wijze met houdbaarheidsdata om te gaan, kan volgens de brancheorganisatie voor de supermarkten, het CBL, tot wel 14 kilo verspilling per persoon per jaar worden voorkomen. Consumenten moeten zelf verstandiger omgaan met de THT-datum, door te ruiken en te proeven. Nederland heeft de ambitie om koploper te zijn op het gebied van veilige, gezonde en duurzame voeding. Daarom doen de partijen op de top onder andere een oproep om de data op verpakkingen met gezond verstand te gebruiken.

(Bron: ANP, NOS, Voedselagenda.nl)

Geef een reactie