Zomergroenten

Zomergroenten uit blik vanaf dit jaar gezonder

Groenten in pot of blik bevatten vaak toegevoegd suiker en zout. Vanaf de oogst van 2017 gaat daar echter verandering in komen. Producenten van groenteconserven en supermarkten voegen minder zout en helemaal geen suiker meer toe aan de nieuwe ‘zomergroenten’.

Tot 25 procent minder zout

De nieuwe normen gelden hiermee voor ruim 40 procent van alle groenteconserven. Doperwten, wortels, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegd suiker en met tot 25 procent minder zout verwerkt. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen worden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout.

Nieuwe producten vervangen de oude

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de afspraak. De nieuwe doelstellingen gaan in vanaf de oogst van zomer 2017, met een uitloop tot de oogst van september 2018. De producten met minder zout en zonder toegevoegd suiker vervangen dus gedurende die periode geleidelijk de oude producten, die in eerste instantie ook nog in de schappen staan.

Vermindering zout en suiker gaat door

Naast de zout- en suikervermindering in zomergroenten zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in ‘wintergroenten’, receptuurproducten en appelmoes. De suiker- en zoutreductie voor de nieuwe oogsten wordt in het najaar van 2017 bekend gemaakt.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. ineke18 says:

    Ik vind het heerlijk om van deze dingen te lezen. Ik steek er veel van op.