Boerenkoolquiche van Sandra Ysbrandy

In de winter eten we in Nederland heel graag stamppot. Boerenkool is een van de favorieten. Maar met boerenkool kunt u nog zoveel meer! Bijvoorbeeld een quiche met boerenkool zoete gekaramelliseerde uienringen, zongedroogde tomaatjes en feta.

Ingrediënten (2 tot 4 personen):

  • 4 rode uien
  • 1 theelepel rietsuiker
  • scheutje balsamicoazijn
  • 400 gram boerenkool (gesneden)
  • 6 zongedroogde tomaatjes (op olie)
  • 50 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 200 gram feta
  • 300 gram volkorenbloem
  • 150 gram boter
  • 2 eetlepels koud water
  • olijfolie
  • 4 eieren
  • 1 deciliter melk
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak een deeg van volkorenbloem, koude boter en water. Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.

Pel de uien snijdt in dunne ringen. Eventueel met behulp van een mandoline. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Voeg de uienringen toe en bak een minuut of 10. De ui gaat karamelliseren en wordt heerlijk zoet. Voeg een theelepel suiker toe en blus af met een scheut Balsamico azijn. Schep de ui uit de pan op een bord.

Doe wat extra olijfolie in de koekenpan en roerbak de boerenkool. Voeg steeds een handje boerenkool toe en blijf omscheppen zodat het niet aanbrandt. Na ongeveer 5 minuten is de boerenkool geslonken en gaar. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en voeg toe aan de boerenkool. Breng op smaak met peper en zout.

Rol het deeg uit en doe in een ingevette bakvorm van 24 centimeter. Prik wat gaatjes in de bodem en bak een minuut of 10 blind (dus zonder de vulling) op 180 graden.

Kluts het ei en de melk door elkaar en doe daar de boerenkool bij. Leg de uienringen onderop de blind gebakken quichebodem. Verkruimel de helft van de feta hierover. Giet vervolgens het ei-boerenkool-mengsel erover. Verkruimel de andere helft van de feta en de pijnboompitjes over het mengsel. Zet 40 minuten op 180 graden in de oven tot de quiche mooi goudbruin ziet.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie