Duur 03:15
Gepubliceerd op 3 november 2016

Boerenkool met pasta en krokant spek van Sandra

De boerenkool komt nu vers van het land. We hebben al wat nachtvorst gehad, dus geniet ervan! Natuurlijk is klassieke stamppot boerenkool zalig maar probeer eens deze versie met pasta in plaats van aardappelen. De boerenkool gaan we in dit recept wokken. Het liefst gebruikt u daarvoor verse boerenkool rechtstreeks van het land of losse bladeren waar u zelf het blad van de nerf snijd. Voorgesneden boerenkool is met nerf en al de zak in gegaan. Deze dikke nerven vragen om een langere gaar- en dus woktijd.

Ingrediënten (4 personen):

  • 800 gram boerenkool (vers van het land of los blad)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 100 gram spekreepjes
  • 300 gram pasta, schelpjes, fusilli of gigli (kies de soort die je lekker vindt)
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 deciliter kippenbouillon
  • 1 deciliter slagroom
  • peper en zout

Bereiding:

Haal het boerenkoolblad van de nerven. Was het blad en snijd vervolgens in kleine stukken. Breng een pan met water aan de kook. Kook de boerenkool hierin kort (1 minuut). Laat goed uitlekken in een vergiet.

Breng een opnieuw een pan met water en wat zout aan de kook voor de pasta.

Bak intussen de ui glazig in een wok of grote hapjespan. Voeg de spekreepjes toe en na een paar minuten ook de knoflook. Als het spek mooi uitgebakken is, mag de boerenkool erbij. Even omscheppen. Dan bouillon en slagroom toevoegen en met deksel op de pan gaar stoven.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en voeg bij de boerenkool.  Serveer de pasta met de boerenkool op een bord en rasp er naar wens parmezaanse kaas over. Garneer eventueel met boerenkoolchips. Zie daarvoor de tips.

Tips

  • Als u alleen voorverpakte fijngesneden boerenkool kunt krijgen, bak de boerenkool dan iets langer (op laag vuur) dan in het recept staat aangegeven (ongeveer 10 minuten). U hoeft de boerenkool niet eerst te koken.
  • Heeft u verse boerenkool over dan kunt u dit prima invriezen. Doe het blad in een diepvrieszak in uw vriezer en u heeft een voorraadje voor een volgende keer.
  • Wat u ook kunt maken van overgebleven boerenkoolblad is super gezonde chips! Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de stukjes boerenkoolblad in een kom. Giet er olijfolie overheen. Hussel de boerenkool zodat alle blaadjes bedekt zijn met wat olie. Leg de boerenkool op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zeezout en bak in 3 tot 4 minuten krokant. Kijk af en toe even in de oven, want de blaadjes verbranden snel. U kunt de chips ook een oosterse twist geven door ze op smaak te brengen met sesamolie, sojasaus en geroosterd sesamzaad.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer