11 producten met een merkwaardige ingrediëntenlijst

Kort geleden wordt duidelijk dat veel vleeswaren water bevatten, terwijl dit niet op de etiketten staat. Dit mag niet, maar wat mogelijk nog veel meer vragen oproept is het feit dat er überhaupt water in vlees zit. Reden voor ons om voedselwaakhond Foodwatch te vragen naar andere producten met een merkwaardige samenstelling. Die zijn er genoeg, zo blijkt.

Alcoholvrij bier mét alcohol

Als u een alcoholvrij biertje koopt dan mag u ervan uitgaan dat er geen alcohol inzit, toch? Niet helemaal, want wat het werkelijke alcoholpercentage is, hangt af van het land waar het geproduceerd wordt. In Nederland mag een alcoholvrij biertje 0,1 procent bevatten, terwijl in de Italiaanse of Franse variant tot 1,2 procent alcohol mag zitten. Wie in Nederland alcoholvrij bier koopt dat in een van die landen is gemaakt, krijgt dus toch alcohol binnen.

Zoetstoffen in allerlei producten

Nederlanders eten te veel suiker, dat is algemeen bekend. Het is daarom belangrijk dat de voedselindustrie minder van dit ingrediënt gebruikt, maar in plaats daarvan worden er aan veel producten wel allerlei zoetstoffen toegevoegd. Die zitten ook in producten die helemaal niet zoet smaken, zoals kroepoek, zeevruchten, zilveruitjes of een maaltijdsalade.

Suiker in augurk én afbakbrood

Nog eentje over suiker. Dat blijkt bijvoorbeeld te worden toegevoegd aan een ogenschijnlijke gezonde snack als augurk. De augurken van het merk Kühne bevatten zo’n 11 procent suiker. Ook in de meergranen afbakpuntjes van de Albert Heijn zitten meer suikers dan meergranen.

Amper kruiden in kruidenmix voor vis van Verstegen

Wie kruidenmix voor vis koopt van het merk Verstegen, rekent erop dat het busje daadwerkelijk kruiden bevat. Niets blijkt minder waar, want het bevat vooral zout (53 procent) en slecht 2 soorten kruiden: dille en peterselie.

Waar is de appel?

“Prachtige appels op de verpakking. 0.4% appelsapconcentraat in zo’n koekje”, aldus Foodwatch-woordvoerder Sjoerd van der Wouw, die ons voorziet van de informatie voor dit artikel. Wie een écht appelkoekje wil eten, doet er dus goed aan die van Sultana links te laten liggen.

Geen framboos te bekennen in de Raak Gazeuse

De gazeuse van Raak is er in allerlei smaken, waaronder frambozen. Er zit echter geen enkele framboos in.

Mayonaise zonder suiker, maar mét extra vet

Supermarktketen Albert Heijn verkoopt zo’n 85 soorten mayonaise, waaronder de suikervrije variant. Deze blijkt echter wel bijzonder veel vet te bevatten, terwijl Albert Heijn ‘m in eerste instantie aanprijst als ‘minder vet’. Dit wordt op verzoek van Foodwatch hersteld.

Maïsbrood zonder maïs

Het maïsbrood van de Jumbo is niet gemaakt van maïsmeel, maar van tarwebloem. Dit is niet alleen misleidend, maar ook gevaarlijk. In Nederland wonen veel mensen die allergisch zijn voor tarwebloem en voor hen kan maïsbrood een uitkomst zijn. Zij doen er goed aan om in elk geval niet dit brood van de Jumbo te kopen, want de enige maïs die erin zit is de gepofte variant bovenop.

(On)natuurlijke fruitsnoepjes

De Jumbo maakt kort geleden reclame voor fruitgums. Deze zouden alleen natuurlijke kleuren, echte fruitsappen en vitamines bevatten. In werkelijkheid zijn de hoofdingrediënten glucosestroop, suiker en gelatine.

Een kalfsworst van varken

Albert Heijn verkoopt een kalfsleverworstje van het merk Streeckgenoten, maar de hoofdbestandsdelen zijn varkenslever (27 procent) en varkensvlees (26 procent). Kalfslever zit er niet in. Kalfsvlees wel, maar dat is slechts 6 procent.

Kruidenthee met suiker

Veel mensen doen een schepje suiker in de thee, maar er zijn ook theemerken die dit al voor u hebben gedaan. Zo bestaat de kruidenthee van Zonnatura voor 92 procent uit suiker, in plaats van uit kruiden.

Met dank aan Sjoerd van der Wouw.

(Bron: Foodwatch Nederland, NOS, ANP)

Geef een reactie