verspakket

Wat is duurder: een verspakket of losse ingrediënten?

In bijna elke supermarkt liggen ze: verspakketten. Pakketten waar alle ingrediënten voor een maaltijd in zitten, waar u vaak alleen nog vis of vlees aan toe hoeft te voegen. Voor wie niet weet wat er die avond op tafel moet staan, zijn ze ideaal. Maar is het niet veel goedkoper om alle ingrediënten los te kopen? 

Pakketten-rage

De afgelopen jaren is de keuze in verspakketten enorm toegenomen. De pakketten-rage begint met soeppakketten. Met alle ingrediënten uit het pakket staat in een handomdraai een verse soep op tafel. Inmiddels zijn alle keukens zo’n beetje vertegenwoordigd en kunt u van lasagne tot curry’s in pakketvorm kopen. Ideaal voor wie niet weet wat er gekookt moet worden en toch veel verse groenten op tafel wil zetten. En de pakketten zijn een hit. Uit cijfers van Unilver blijken de pakketten sinds 2016 voor een omzetstijging van bijna 15 miljoen euro te zorgen.

Wat is goedkoper?

Klinkt goed, maar is het niet veel goedkoper om losse ingrediënten in huis te halen? De website Business Insider neemt de proef op de som en vergelijkt een aantal verspakketten bij de Jumbo en Albert Heijn. Daarbij stuiten zij direct op een probleem, want niet alle ingrediënten zijn los te kopen. Veel ingrediënten zijn met meer verpakt en niet los verkrijgbaar. Nu zijn veel ingrediënten ook voor andere gerechten toepasbaar, maar wie bijvoorbeeld uien nodig heeft moet toch een netje kopen.

Verschil los of verspakket

De conclusie is helder. Verspakketten zijn goedkoper. En hoewel de Albert Heijn en Jumbo verschillende ingrediënten in de verspakketten doen, geldt voor beiden dat de verspakketten goedkoper zijn. Neem bijvoorbeeld een in de herfst zo populair pompoensoeppakket. Een pakket kost bij de Jumbo 3,38 euro. Wie de ingrediënten los koopt is 4,19 kwijt. Bij de Albert Heijn kost een pompoensoeppakket 3,39 euro en ook bij deze super is het los kopen van de ingrediënten beduidend duurder, 4,80 euro. Ook andere pakketten geven een prijsverschil tussen het pakket en losse ingrediënten, bij beide supermarkten.

Naast de prijs hebben de pakketten nog meer voordelen. U krijgt voldoende groenten binnen, er is voldoende keus (variatie) en u verspilt weinig voedsel. Immers, alle ingrediënten gaan in het gerecht.

(Bron: AD/24Kitchen)

Geef een reactie

Reacties (15)

 1. Kruidenier says:

  de redenatie van AD/24Kitchen volgend is de vlucht per helikopter naar Texel milieuvriendelijker dan met de trein omdat er geen spoorverbinding met het eiland is..
  je hoeft niet naar Albert Heijn, Jumbo of welke andere supermarkt voor een maaltijdpakket omdat zij de losse ingrediënten niet ( meer ) willen verkopen: ga gewoon naar een echte groenteman m/v en koop het daar verser, zoveel of weinig als je nodig hebt voor het recept en betaal ( behalve bij de groentejuwelier ) ook nog eens minder dan in de supermarkt.

  1. Maramax says:

   Altijd zelf nadenken en naar de groentenboer daar ruikt de prei en pastinaak in zo’n soeppakket vindt je alleen uitgedroogde groenten.

 2. AnnemieMH says:

  Klopt is zeer handig. De kruidenier koop het bij de groentemannen, toppie hoor. Wij hebben geen groentemannen meer helaas, anders ga ik zeker daar heen. Hopelijk volgende jaar komt er eindelijk weer een groentewinkel bij ons, geweldig.

 3. mare says:

  Ik ben het niet eens met de berekening van de prijsverschillen van ‘ losse ingrediënten’ en pakketten.
  Wanneer ik naar mijn groenteman op de markt ga, ben ik veel goedkoper uit dan met zo’n verspakket van de supermarkt. Hij verkoopt alles los, geen voorverpakte groente in plastic, maar eerlijke, super verse groente.
  Het probleem zit in de mens zelf. Zij kunnen zelf niets meer bedenken alles moet voorgekauwd worden. Gemak dient de mens.

  1. Nelleke reageert says:

   Ben ik niet met u eens. Ik kook altijd alles vers. Bij ons is geen groenteman. Niet alle ingredienten voor bepaalde gerechten zijn los te koop. Dan is zo’n pakket best handig. Heeft niets te maken met dat je zelf niets kan bedenken. Dat is bij mij absoluut geen probleem. Wel een probleem is mijn beperking waardoor ik niet makkelijk maar “even” naar een andere winkel kan.

 4. Anne70 says:

  Ik weet dus niet waar u woont, maar bij ons hebben wij nog wel een groenteboer, waar je alles los kan kopen, fantastisch gewoon, ook nog eens een stuk goedkoper dan de A.H. , die zit er pal naast, dus gemakkelijk prijzen te vergelijken.

  1. oosterwijck says:

   Los kopen is natuurlijk goedkoper. Alles wat de commercie bedenkt is om meer winst te maken, niet om U te matsen.

  2. Nelleke reageert says:

   In Amsterdam Noord zijn geen aparte groentenwinkels meer. De enige die we nog hadden is ook al zeker 15 jaar weg. Ben afhankelijk van de supermarkt of de markt. Maar ook de markt is niet altijd een aanrader ivm de kwaliteit. Bovendien heb ik een beperking dus even over de markt struinen zit er ook niet echt meer in.

 5. Becky says:

  Hier zal niet iedereen het met mij eens zijn, ik ga naar een klein turks winkeltje, alles vers en je mag minder pakken dan de voor verpakte groenten bij de super markt, ik kom graag bij dat kleine winkeltje, geeft mij het gevoel van vroeger, waar je persoonlijk word geholpen, de mensen zijn ook super vriendelijk.

  1. Nelleke reageert says:

   Wederom, moet wel in de buurt zijn. Als je een beperking hebt kan je niet overal komen. Toen ik nog kon kocht ik vaak in Turkse winkels.

 6. johanna78 says:

  Hutspot pakket gekocht bij Jumbo en hutspot gemaakt. De hutspot smaakte letterlijk nbergens aan, de smaak was

 7. johanna78 says:

  Hutspot pakket gekocht bij de Jumbo. De hutspot smaakte letterlijk nergens naar. Ik proefde de smaak van uien en de wortelen absoluut niet. De smaak was volkomen plat. Volgende keer toch maar weer losse groenten kopen.

 8. oosterwijck says:

  Ben het geheel eens met Becky. … Koop ook vaak bij de Turkse buurtwinkel. Vooral verse kruiden, zijn daar aanzienlijk goedkoper en ook fruit is daar meestal goedkoper en van goede kwaliteit. En neem dan ook een stukje vlees mee en Turks brood.

  1. Olanda says:

   Waar ik woon, een gerenommeerde vakantie plaats, is geen visboer en geen groente winkel meer. Er is gelukkig wel een slager en een warme bakker. Voor de rest aangewezen op AH en Jan Linders. Helaas een volledig uitgeholde plaats. Ik doe voor zover mogelijk boodschappen met de fiets maar in het heuvelland valt dit niet mee.
   Als ik naar de Turkse winkel wil of naar een centrum waar wel losse groente te koop is moet ik gemiddeld 8 kilometer rijden.
   Dus allemaal leuk om te lezen.

 9. Nelleke reageert says:

  De pakketten zijn idd heel makkelijk en compleet. Bovendien is alles vers. Duidelijke beschrijving van het recept. Maak vaak de TomKhaKai soep van de Jumbo. Echt een hit!
  In commentaren wordt gezegd, koop alles bij de groenteman. Moet er dan nog wel zijn! Bij ons hebben we geen groenteman. Nog 1 slager en dat is het. Gaat dus niet voor iedereen op. In een dorp misschien nog wel maar in de stad wordt het wat moeilijker. Ben bovendien slecht ter been dus kan niet alles afstruinen. Is maar een detail maar niet geheel onbelangrijk. Dus ja, als ik een lekker pakket zie, dan koop ik dat en verder maak ik zelf alles vers. Maar ja, de groente komt uit de supermarkt om eerder genoemde reden.