Welke standen op uw oven verbruiken de minste energie?

Dat de energiekosten blijven stijgen is geen geheim. Wellicht probeert u al te besparen door minder lang te douchen, of de verwarming een aantal standen lager te zetten. Maar ook in de keuken kunt u besparen. Bijvoorbeeld met het gebruik van de oven. Want wat is de meest energiebesparende stand? 

Verschil elektrische oven en gasoven

De meest gebruikte ovens zijn een elektrische- of een gasoven. Maar welke van de 2 is energiezuiniger? Een gasoven zou minder zuinig zou zijn dan een elektrische oven, maar bij het opwekken van elektriciteit voor een elektrische oven gaat ook veel energie verloren. In principe gebruiken elektrische- en gasovens dus ongeveer evenveel energie en is er weinig verschil.

Heteluchtstand

De meeste ovens hebben verschillende standen. De heteluchtstand in het bijzonder is volgens Milieu Centraal energiebesparend. De heteluchtstand is ongeveer 15 procent zuiniger dan een gewone elektrische oven. Dit komt doordat er met deze stand met een lagere temperatuur hetzelfde resultaat wordt bereikt. Joanneke de Jongh, woordvoerder van Milieu Centraal, vertelt aan Nu.nl: “De heteluchtoven heeft ventilatoren die de warme lucht gelijkmatig over de oven verspreiden. Daardoor kunnen dit soort ovens op een lagere temperatuur hetzelfde resultaat bereiken.” 

Andere standen

Naast de heteluchtstand hebben ovens vaak andere standen. Maar welke stand is het meest energiezuinig? Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is de stand van de oven niet per se belangrijk, maar wat u met uw oven en deze stand doet. Zij vertelt aan Nu.nl: “Als je wilt opwarmen of bakken zijn de stoomoven met hoge druk, de heteluchtoven en de combimagnetron met heteluchtfunctie energiezuinig. In een stoomoven met hoge druk of oven met heteluchtstand is het soms mogelijk gelijktijdig meerdere gerechten klaar te maken. Dit kan het energieverbruik per gerecht verlagen.” Overigens is er 1 stand die niet aangeraden wordt door Milieu Centraal: de zelfreinigende functie. Deze stand zorgt ervoor dat de oven tot hele hoge temperaturen wordt verwarmt en kost de meeste energie. De zelfreinigende functie kost tussen de 2,4 en 6,0 kWh elektriciteit per keer.

Oven schoonmaken
Lees ook: Oven schoonmaken? Met deze tips is het zo gedaan

Niet voorverwarmen

Als laatste hebben wij een aantal tips verzameld voor u. Allereerst is het goed om te weten dat voorverwarmen van de oven meestal niet nodig is. Zonder voorverwarmen kost het bakken of koken wel meer tijd, maar op deze manier bespaart u nog steeds energie.

Eten opwarmen

Wilt u uw overgebleven eten opwarmen? Dan kunt u het eten het beste op kamertemperatuur laten komen. Op deze manier is er minder energie nodig om het eten op te warmen.

Eten na laten garen

Een andere tip is om de oven wat eerder uit te zetten. De oven blijft dan nog even warm en hierdoor kan een gerecht vanzelf nagaren.

Bakplaat en folie eruit halen

De bakplaat kan een andere boosdoener zijn die uw energie opslokt. Deze kan de luchtdoorstroming belemmeren, waardoor uw oven meer energie moet verbruiken. Hetzelfde geldt voor folie over de ovenroosters. Als u ze niet nodig heeft, kunt u ze dus beter uit uw oven halen.

Ovendeur dicht laten

Een andere tip is om de ovendeur zo min mogelijk open te doen wanneer de oven warm is. Zo verliest de oven geen warmte en hoeft hij niet extra energie te verbruiken.

Airfryer
Lees ook: Airfryer, frituurpan of oven: welk apparaat is zuiniger?

Uzelf verwarmen

De oven kan u ook gebruiken om uzelf verwarmen. Wanneer u klaar bent met het gebruiken van de oven kunt u de oven op een kier zetten. Op deze manier verlaat de warme lucht de oven en verwarmt deze lucht tegelijkertijd de ruimte.

Energielabels versus ovengrootte

Tenslotte adviseert Milieu Centraal om rekening te houden met de energielabels. De zuinigste ovens hebben over het algemeen label A+++. Toch kan een kleine oven met energielabel A+ zuiniger zijn dan een grote oven met energielabel A+++. Vraag bij de aanschaf van een oven hierover advies aan een deskundige. Wanneer u een oven uitkiest is het dus verstandig om ook rekening met de grootte van uw oven te houden.

(Bron: Milieu Centraal, Nu.nl, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    De Combi magnetron vind ik beste.

    Eerst koelkast eten opwarmen met Magnetron, niet heet maken maar op rustiger stand.
    Daarna pas de Hete lucht stand aanzetten en perfectie moet je leren.

    Dit lijkt 2* half werk maar energie verbruik + snelheid is betere…..
    Als je maar 1 van deze 2 pakte ben je meer energie kwijt en verlies je veel uit hete lucht oven….
    Gebruik dus meerdere standen en na enkele jaren nogmaals boekje doorlezen kan veel opleveren…..

    Vele gebruikte maar de helft en verspillen zo erg veel energie.
    Ook de Apple taart? Ja, een Apple vorm gevonden, en op Magnetron binnenzijde heet maken en dan pas bakken!
    Buitenkant gebakken en binnen ook gaar dankzij magnetron eerst!
    Helaas zijn die Apple vormen uitverkocht….
    De taart waar al een hapje uit is!

    johanna78 says:

    Bij mij is de airfryer favoriet. Ik gebruik voor 90% de airfryer en nog maar 10% de oven.
    Het voorverwarmen {indien nodig} en koken met de airfryer gaat veel sneller en dat betekent minder energiegebruik. De combi magnetron heb ik de deur uitgedaan en ik mis hem niet.