pasta-koken

Gedroogde pasta koken in maar 2 minuten? Dat kan!

Wie regelmatig pasta maakt, weet dat het even moet koken. Met de hoge prijzen voor gas en elektriciteit kan het lonen als de kookplaat eerder uit kan. En dat kan! Want met een simpele handigheid gaart u de pasta zonder vuur.

Pasta koken

Pasta koken lijkt eenvoudig, maar het gaat nog vaker mis dan u misschien denkt. In een eerder artikel zetten we tips op een rijtje. De gemiddelde kooktijd voor gedroogde pasta is tussen de 8 en 10 minuten. Dat kan anders. De Italiaanse professor Giorgio Parisi komt met een oplossing om minder gas of elektriciteit te gebruiken.

pasta
Lees ook: De lekkerste pasta maakt u gewoon zelf

Hoe werkt het?

Volgens hem wordt de pasta namelijk ook gaar als het maar 2 minuten gekookt heeft. Hoe het werkt: breng water aan de kook. Gebruik hiervoor eventueel water uit de waterkoker om het proces te versnellen. Doe ook de deksel op de pan, dan gaat er geen warmte verloren. Zodra het water kookt, voegt u de pasta toe en kookt u dit 2 minuten. Zet vervolgens het fornuis uit en laat de deksel op de pan.

Laat de pasta in het kokende water garen, net zolang als de verpakking aangeeft en voeg hier nog 2 minuten extra aan toe. De watertemperatuur daalt wanneer het fornuis uitstaat, dus de pasta heeft iets langer nodig om gaar te worden.

De hooikist

De methode werkt eigenlijk een beetje zoals de hooikist van vroeger. Dat is wel meer bedoeld voor gerechten die lange tijd op laag vuur moeten garen, maar het principe werkt wel redelijk hetzelfde. Een gerecht wordt gemaakt zoals normaal. Het eten wordt aan de kook gebracht. Daarna gaat het vuur uit en wordt de pan goed ingepakt in dekens of hooi en vervolgens in een kist gedaan. Die wordt afgesloten om de warmte te behouden. Zo gaat het garen vanzelf.

Voorkom dat kaas klontert door de pasta
Lees ook: Kaas door de pasta? Zo voorkomt u dat het klontert

Twijfels over de smaak

In een video van het NOS Jeugdjournaal twijfelen Italianen nog wel over deze methode. Daarin legt een kok de hierboven genoemde methode uit. In de video wordt genoemd dat de helft minder aan gas wordt verbruikt op deze manier. Maar niet alle koks zien het zitten om hun pasta op deze manier te koken. “Kokend water is nodig om de temperatuur gelijk te houden. Als je het gas eerder uitzet, wordt de pasta minder lekker”, zegt één van hen. Koks zijn bang dat klanten de pasta niet meer willen eten en dus wegblijven.

Andere manieren om pasta te koken

Er is ook nog een andere truc om pasta te koken en de kooktijd op het fornuis te verkorten. Volgens Libelle werkt het om de ongekookte pasta in een ovenschaal te leggen en daar water overheen te gieten. Laat dit ongeveer 1 uur weken. Zet daarna een pan met water op het vuur en breng aan de kook. De pasta is dan na 1 minuut gaar, zegt het tijdschrift.

Pasta-inspiratie

Heeft u na het lezen over pasta zin gekregen in een goed gerecht? Kijk dan eens bij de recepten op onze website!

(Bron: Libelle, NOS Jeugdjournaal, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Hepa says:

  Ik doe dit al jaren op de volgende manier: Pasta in koud water opzetten met de deksel op de pan en zodra het water kookt het gas of het elektra uitzetten en laten staan met de deksel erop tot de officiële (kook)tijd verstreken is.

  Joyofatoy says:

  Hetzelfde geldt voor eitjes.
  Gas uitzetten zodra het water kookt en na zo’n 10 minuten heeft u een lekker zachtgekookt eitje.
  Met het afgekoelde water doet u de planten weer een plezier!
  Eitje té zacht naar uw smaak? Experimenteer even. Minuutje koken en dan gas uit….?!