Oven voorverwarmen

De oven voorverwarmen, is dat nodig?

Recepten waarbij de oven nodig is, beginnen steevast met ‘verwarm de oven voor op…’. Maar de vraag is: hoe noodzakelijk is dit voorverwarmen? En geldt dit voor alle ovens? 

Gelijkmatige temperatuur

Het voorverwarmen van de oven is bedoeld om de oven op de juiste temperatuur te hebben voor als het gerecht erin gaat. Dus dat de binnenkant een gelijkmatige temperatuur heeft. Daar zijn de baktijden in recepten op gebaseerd. Staat er dat het gerecht 45 minuten in de oven moet, dan wordt er uitgegaan van een gelijkmatige temperatuur in de oven.

Voorverwarmen

De term ‘voorverwarmen’ in recepten komt uit een tijd dat ovens er langer over deden om op temperatuur te komen. Vroeger waren dat hout- of kolenovens. Die hebben meer tijd nodig om een gelijkmatige temperatuur te krijgen. Maar steeds meer keukens beschikken over een moderne oven. Een elektrische oven heeft de langste tijd nodig om op temperatuur te komen, ongeveer 10 tot 15 minuten. Een gas- of heteluchtoven is met een minuut of 5 al opgewarmd.

Ovendeur open tijdens het bakken of niet?
Lees ook: Mag u de ovendeur opendoen tijdens het bakken?

Niet altijd nodig

Voorverwarmen is dus niet altijd meer nodig. Afbakbrood en ovenschotels kunnen direct de oven in. Voor het bereiden van vlees, pizza’s en taarten is het wel aan te bevelen om de voorverwarm tijd aan te houden. Ook bij het maken van soufflés en zelfgemaakt brood. Deze gerechten moeten bij een gelijkmatige temperatuur bakken en kunnen mislukken als dat niet zo is. Een pizza zal niet direct mislukken, maar gaat of te hard of is niet goed gaar. De baktijd is gebaseerd op een gelijkmatig verwarmde oven.

Instellen temperatuur

De temperatuurinstelling verschilt per oven. Een heteluchtoven kan 10 procent lager worden ingesteld als een traditionele oven. Een gasoven werkt vaak met standen. Stel u moet een gerecht bakken op 200 graden, dan kunt u de elektrische oven instellen op 200 graden, die heteluchtoven op 180 graden en de gasoven op stand 4. Leer uw oven goed kennen. De ene oven wordt warmer dan de ander. En soms verschilt de temperatuur in de oven al tussen de ene hoek en de andere. Door de oven te gebruiken, weet u steeds beter hoe hij verwarmt. Vergeet niet de oven regelmatig schoon te maken.

Tip: om energie te besparen kunt u 10 minuten voor het einde van de baktijd de oven uitzetten. Die blijft nog lang genoeg warm. Dit kan vooral goed bij ovenschotels. Zet de oven uit, houd de deur dicht en het gerecht zal gewoon door garen.

(Bron: Elle Eten, RTL Nieuws, Kookfans, Libelle, archief)

Geef een reactie

Reactie

  1. Riny6 says:

    Wij hebben wel een oven, maar gebruiken hem nooit.reden de hoge energie kosten.
    Wij hebben recentelijk de wasdroger,die wij nooit gebruiken, weg gegeven.
    Een afwas machine hebben wij nooit gehad.