wasmachine reinigen

Zo gaat de wasmachine langer mee

Een van de apparaten waar we niet zonder kunnen is de wasmachine. In elk huishouden is er wel een. Aangezien het behoorlijke investeringen zijn, wilt u natuurlijk wel dat hij lang meegaat. De kwaliteit van de machine speelt daarin een grote rol, maar er is ook een belangrijke rol voor u weggelegd. Want door uw machine goed te onderhouden, gaat hij vele malen langer mee. 

Soorten wasmachines

Wasmachines zijn er in vele soorten en maten. Bij de aanschaf spelen factoren als de trommelruimte, het energieniveau, de wasprogramma’s, maar voor de prijs een belangrijke rol. Een duurdere wasmachine is geen garantie voor een langere levensduur, maar het hogere segment maakt vaak wel gebruik van duurzamere materialen waardoor de machine langer meegaat.

Plaats

Behalve de kwaliteit van de machine is ook de plaats waar het apparaat staat van belang. Staat hij in de badkamer, dan kan de machine door de vochtige lucht eerder problemen geven dan als hij in een aparte wasruimte. bijkeuken of op zolder staat. Daar is de lucht vaak droger en zelfs verwarmd. Daarnaast is de hoeveelheid wasbeurten en hoe vol u de trommel per keer doet van belang voor de machine. Een volle trommel was schoner en zuiniger blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond.

Trommel drogen

Dus de kwaliteit, de plaats en het aantal wasbeurten spelen een belangrijke rol bij de levensduur van de wasmachine. Maar u kunt zelf ook iets doen om de machine goed te onderhouden. Iets waar u direct mee kunt beginnen, als u dat al niet doet, is het open laten staan van de deur van de machine na elke wasbeurt. Door hem open te laten staan, kan de trommel goed drogen. Loop de trommel na elke wasbeurt goed na over er geen kleine sokjes, elastieken, beugels of andere losse spullen in de trommel en het rubber zijn achter gebleven.

Onderhoud de rubbers

Het rubber in de trommel verdient sowieso speciale aandacht. Maak hem het liefst na elke wasbeurt, anders wekelijks, schoon. Vuil heeft de neiging in het rubber te blijven zitten (dat geldt ook voor haren en lossen rommeltjes). Haalt u het er niet uit, dan draait het de volgende wasbeurt weer mee. Maak hem schoon met een vochtige doek.

Wasmiddelenlade

De wasmiddelenlade is ook een plek die regelmatig schoongemaakt mag worden, zeker als u regelmatig wast met waspoeder. Poeder wordt door veel fabrikanten ook aangeraden, vooral bij wassen op hoge temperaturen. Het teveel aan poeder blijft in de lade zitten of schiet zelfs onder de lade. Haal de lade er dus regelmatig uit en spoel hem af (bijvoorbeeld onder de douche). Maak dus ook het vak waar de lade inzit schoon. Doe het met een vochtige doek en maak daarna droog. Gebruikt u wasverzachter? Vergeet dan ook niet om dat vakje goed uit te spoelen. Haal ook een doek over de binnenkant van de deur.

Filter reinigen

Onderin de wasmachine, aan de voorkant, bevindt zich het filter. Dit filter vervuilt door alles wat er van onze was afkomt waardoor er vetluis ontstaat. Het klinkt als een organisme, maar dat is het niet, maar het kan wel een broedplaats voor bacteriën worden als u het niet regelmatig reinigt. Afhankelijk van het aantal wassen dat u draait, is het goed om dit minimaal 1, liefst 2 keer, per jaar te doen. Leg een doek op de grond voor het luikje waarachter het filter zit. Zet een er een bakje voor om het restwater op te vangen en haal het filter eruit. U kunt dit reinigen met een sopje van afwasmiddel en water. Bij de nieuwere machines is het filter eenvoudig te verwijderen, de oudere modellen zitten soms vast met een paar schroeven.

Ontsmetten en ontkalken

We wassen steeds vaker op lagere temperaturen. Dat is beter voor het milieu en uw portemonnee, maar iets minder goed voor uw machine. Bacteriën en schimmels hebben vrij spel bij die lage temperaturen. Om die reden is het goed om uw machine af en toe een programma te laten draaien op een hoge temperatuur. Draai dus minimaal eens per maand een lege kookwas op 90 graden, doe een klein beetje soda (geen baking soda) of natuurazijn erbij. De trommel en de leidingen worden zo gereinigd en ontkalkt en u zult merken dat de trommel ook weer fris ruikt. Sommige wasmachinefabrikanten hebben speciale reinigingsmiddelen die u hiervoor kunt gebruiken.

Lees ook: Stinkende wasmachine? Dit kunt u doenWaspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is beter?Zuinig wassen? Met deze tips spaart u geld en het milieu

(Bron: AD, Wassen.nl, Consumentenbond, tipsenweetjes.nl)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Fransjes says:

    Ik gebruik in plaats van wasverzachter gewoon altijd natuur azijn dat is goedkoper en beter voor de was en wasmachine.
    En ondergoed altijd met een kookwas 90° dan is de machine ook weer helemaal schoon.

    flintstone says:

    Ik gebruik als wasverzachter altijd azijn.
    Goed voor de machine en je ruikt het niet als je de was droogt.
    En scheelt ook in je portemonnee!!!

    pk49 says:

    de wasmachine gaf foutsignalen, door alle lampen te laten knipperen. De pomp bleek niets weg te pompen. Na wat onderzoek op Youtube, dé vraagbaak bij storingen en fouten, kan ik erachter dat de pomp verstopt was. De wasmachine op z’n rug gelegd en de afvoerslang losgehaald. Er bleek een zakdoek in de pomp te zitten, die langs de trommel was geglipt. Nu doe ik alle kleine was in een kussensloop die ik vervolgens dichtknoop. Je kunt ook een waszak kopen, bij de Hema bijvoorbeeld.

    Anitasia says:

    Mij is ooit aangeraden als je vloeibaar wasmiddel gebruikt het goed is om 1 x per week een ( bv.handdoeken-) was te draaien met zeeppóeder. Dit omdat de leidingen toch wat dichtslibben van de vloeibare middelen.

    Nelleke reageert says:

    Bij elke wasbeurt gooi ik een scheut natuurazijn. Is een probaat antikalkmiddel, voorkomt nare luchtjes aan je wasgoed en is kleurbeschermend. Kortom een win-win situatie.

    willy Lendowitsch-Jongejans says:

    Hoe kan het dat er water in het rubber blijft staan, alles na gekeken, slang e.d.
    Wat zou dit kunnen zijn.
    Nog nooit gehad.
    Willy Lendowitsch