Tijdelijk Noodfonds Energie

Tijdelijk Noodfonds Energie, heeft u er recht op?

De energiekosten zijn in de loop van 2022 de pan uit gerezen, met verstrekkende gevolgen voor veel huishoudens. Zij kunnen een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie, voor extra verlichting van hun financiële zorgen. Hoe werkt deze regeling?

Wat is het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een samenwerkingsverband tussen verschillende overheidsinstanties en grote energiebedrijven. Het gaat om een extra tegemoetkoming, bovenop het bestaande prijsplafond voor 2023 en de energietoeslag van uw gemeente. Als u alsnog grote moeite heeft om uw energierekening te betalen, dan kunt u bij het Tijdelijk Noodfonds Energie terecht. Via deze regeling kunt u een deel van uw energierekening laten betalen.

Wanneer komt u in aanmerking voor het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Voor een aanvraag gelden 2 voorwaarden. Het bruto-inkomen van uw huishouden mag maximaal 200 procent van het sociaal minimum zijn. Dat wil zeggen: maximaal 2.980 euro per maand voor alleenstaanden en 3.794 euro voor samenwonenden, inclusief 8 procent vakantiegeld. Ten 2e heeft u recht op financiële hulp als meer dan 13 procent van het totale bruto-inkomen op gaat aan de energierekening. Voor de laagste inkomens ligt deze grens bij 10 procent.

Energierekening
Lees ook: Welke onderdelen heeft uw energierekening en waar kunt u op besparen?

Hoe weet u zeker of u aan de voorwaarden voldoet?

Om te zien of u aan deze voorwaarden voldoet, kunt u deze Noodfonds-check doen. Dan ziet u binnen 5 minuten of u recht heeft op een tegemoetkoming via het Tijdelijk Noodfonds Energie. Zo ja, dan betaalt dit noodfonds een deel van uw energierekening over de periode oktober 2022-maart 2023. Let op: de aanvraag kan alleen digitaal, via noodfondsenergie.nl.

Wat kunt u nog meer doen als u financiële zorgen heeft?

Meer informatie over het Tijdelijk Noodfonds Energie vindt u via de overheidskanalen en de website Geldfit. In een eerder artikel hebben we al besproken wat deze website voor u kan doen, mocht u zelf geldproblemen hebben. Naast de Noodfonds-check is er ook de Potjes-check. Daarin ziet u welke toeslagen en tegemoetkomingen u nog meer aan kunt vragen. Verder kunt u op Geldfit terecht voor extra informatie over financiële hulp, bespaartips en een luisterend oor.

(Bron: Archief, Geldfit.nl, Rijksoverheid, Noodfondsenergie.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie