noodfonds

Op deze datum sluit het Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie, dat op 22 januari 2024 is geopend, sluit uiteindelijk niet tussen 14 en 18 maart 2024, maar op woensdag 20 maart. Zie de laatste alinea van dit bijgewerkte bericht, voor de meest actuele informatie. 

Inmiddels 55.000 aanvragen goedgekeurd

Met het Tijdelijk Noodfonds Energie kunnen huishoudens die moeite hebben om de energierekening te betalen financiële steun krijgen. Het fonds is eind januari weer geopend. Dit jaar komen meer mensen in aanmerking, doordat de regeling is versoepeld. Door de grote vraag is het aanvankelijke bedrag van 60 miljoen verhoogd tot 84 miljoen euro.

Inmiddels heeft het Noodfonds ruim 142.000 aanvragen ontvangen. Dit is ten opzichte van 2023 een behoorlijke stijging, toen er 83.000 aanvragen gedaan zijn. Van hen hebben uiteindelijk 50.000 huishoudens steun gekregen, voor een totaalbedrag van 43,7 miljoen euro. Van de aanvragen die sinds januari gedaan zijn, zijn 55.000 aanvragen inmiddels goedgekeurd. 32.000 zijn nog in behandeling en de rest is afgekeurd.

Wanneer sluit het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Op de eigen website spoort het fonds degenen die nog een aanvraag willen indienen aan, om daar wat haast mee te maken: “Wil jij nog kans maken op steun uit het Noodfonds, wacht dan niet te lang om een aanvraag te doen”. Zoals hierboven geschreven, sluit het Noodfonds naar verwachting op niet al te lange termijn : “Op basis van de huidige situatie verwachten we tot medio maart open te blijven”, aldus een woordvoerder van het noodfonds.

Kritiek op aanvraagprocedure Noodfonds

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft in het televisieprogramma Radar kritiek geuit op de aanvraagprocedure voor het noodfonds. Aangezien dit digitaal moet, is het voor Nederlanders zonder DigiD-code volgens hem onmogelijk om een beroep te doen op de steun. Daarom roept Van Zutphen minister Carola Schouten (Armoedebeleid) op om hen alsnog te helpen. De ombudsman vindt dat mensen altijd de mogelijkheid moeten hebben om een aanvraag te doen via een niet-digitale weg. In een eerder artikel leggen we uit hoe u (digitaal) een aanvraag kunt doen en wanneer u in aanmerking komt voor het Noodfonds.

Update 18 maart 2024: Noodfonds Energie blijft langer open na technische problemen UWV

Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft een paar dagen langer open. Volgens het fonds zijn er de afgelopen dagen veel aanvragen ingediend, maar op zaterdag 16 maart is het voor veel mensen niet mogelijk geweest om de aanvraag af te ronden, door technische problemen als gevolg van onderhoud aan systemen van uitkeringsinstantie UWV. “Gezien het hoge aantal aanvragen net voor de sluitingsdatum, en de technische problemen bij het UWV, hebben we besloten het Noodfonds tot woensdag open te houden”, laat een woordvoerder weten. Het Noodfonds heeft op het moment van schrijven ruim 182.000 aanvragen ontvangen.

(Bron: Noodfonds Energie, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Yubi says:

    Oplossing voor de “niet digitalen” ( vaak ouderen) is het de persoon die hun belastingaangifte doet +dus toch al alle gegevens heeft, vragen het voor hen te doen. Zo doe ik het al sinds instellen energienoodfonds voor ieder waar ik aangifte voor verzorg.
    Ook is het raadzaam om te checken of een oudere die in 1 vd weinige nog bestaande wooncentra ( voormalig verzorgingstehuis) woont maar wel een eigen energie contract heeft in aanmerking komt.
    Heb zo al voor aantal personen hier jaarlijks aangevraagd en zij uitgekeerd gekregen.
    Bleek in hun grote tehuis amper of niet bekend bij de bewoners of hun mantelzorgers, zelfs bij de organisatie die huis beheert niet. Wel allerlei commerciële briefjes en adv. in de hal of lift over steunkousen/schoenen, rollators etc. maar niet dit soort terwijl het juist over aanzienlijke bedragen juist voor deze doelgroep gaat.