energietoeslag

Hoe komt de energietoeslag bij u terecht?

Het kabinet heeft begin oktober 2022 aangekondigd dat elk huishouden in Nederland energietoeslag krijgt. Zowel voor november als december is er 190 euro beschikbaar gesteld als tegemoetkoming. Vanaf 1 januari 2023 gaat dan het prijsplafond in. Maar hoe komt die 190 euro bij u? Wordt het verrekend bij de energieleverancier of krijgt u het vanzelf op uw rekening gestort? MAX Vandaag zoekt het voor u uit.

In een artikel schrijft de NOS op 4 oktober 2022 dat energiebedrijven de regeling gaan uitvoeren. Ook wie een lagere energierekening heeft, krijgt evengoed 190 euro. Maar hoe het geld nou echt bij u terechtkomt is dan nog niet duidelijk.

Energietoeslag bij de verschillende energieleveranciers

Omroep Gelderland heeft een rondje langs de grootste energieleveranciers gedaan. Dit zijn Essent, Eneco en Vattenfall. Elke partij gaat anders met de compensatie om. Zo keert Vattenfall de 190 euro per maand aan de klanten uit. In november wordt dit voor de 26e van de maand uitbetaald. Voor december laten ze op de website weten dit voor de 24e te doen. In sommige gevallen wordt het bedrag verrekend. Dan gaat het om een openstaande termijnfactuur of jaarafrekening. Blijft er dan nog iets over, dan krijgt u dat uitbetaald.

Essent heeft het over een gemiddeld bedrag van 190 euro per maand. Hoe het exacte bedrag wordt berekend, is volgens de energieleverancier nog niet uitgewerkt. Essent zal de korting verrekenen met uw energierekening. Daar hoeft u zelf niks voor te doen. Vanaf de 15e van de maand wordt dit ook zichtbaar in de app van Essent. Is uw termijnbedrag lager dan 190 euro? Dan wordt het bedrag wat overblijft aan het eind van november en december aan u overgemaakt. Via de eigen website worden verdere updates gegeven.

Eneco weet halverwege oktober nog niet hoe ze de tegemoetkoming gaan regelen. Begin november schrijven ze op de website dat de 190 euro naar u wordt overgemaakt. Dit gebeurt tussen half en eind november en hetzelfde voor december. Dit is vlak voor de uitbetaling ook in de app van Eneco te zien.

Voor wie de 190 euro compensatie niet nodig heeft, kan het bedrag ook gedoneerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de Voedselbanken in Nederland of de Energiebank.

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond in. Dan geldt de prijs van 1,45 euro per kuub gas, met een maximum aantal van 1.200 kuub. Voor elektriciteit geldt een prijs van 0,40 euro per kWh, met een maximum van 2.900 kWh. In een eerder artikel berekenen we de prijzen voor 2023 voor verschillende huishoudens en grootte van woningen.

Extra steun voor minima

Voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum is er extra steun. Als u maximaal 1.310,05 euro als alleenstaande verdient of 1.871,50 euro als u samenwoont, heeft u recht op energietoeslag. Dit is ongeveer 1.300 euro. De gemeente regelt deze extra steun. Daardoor kunnen er verschillen ontstaan voor wie er wel of geen recht op heeft.

Het kabinet stelt als regel in dat een huishouden niet meer dan 120 procent van het sociaal minimum mag verdienen. Een aantal gemeentes maakt hier meer van. De energietoeslag wordt uitgekeerd via de bijzondere bijstand. Dit is een uitkering voor kosten waar mensen onverwacht mee te maken krijgen. Denk aan de kosten van een begrafenis bijvoorbeeld. Gemeenten krijgen hiervoor geld van de landelijke overheid en mogen zelf voorwaarden bedenken voor het uitkeren van de energietoeslag. Zo kan een gemeente het aanpassen aan het eigen armoedebeleid.

(Bron: NOS, Omroep Gelderland, Eneco, Essent, Vattenfall, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (17)

  KarelvT says:

  De inkomensgrens varieert inderdaad per gemeente. In Breda gaat het om 130% van het sociaal minimum. De bedragen zijn:
  Van 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd Netto maandinkomen niet hoger dan
  Alleenstaande (ouder) € 1361
  Gehuwd/samenwonend € 1944
  Vanaf de pensioengerechtigde leeftijd Netto maandinkomen niet hoger dan
  Alleenstaande (ouder) € 1640
  Gehuwd/samenwonend € 2247

  Niet alleen alleenstaand of huishouden maar ook leeftijd is van belang!!!!!! Vraag altijd na bij je eigen gemeente. Telefonisch altijd bereikbaar via 014+netnummer. Bijv. 14076 of 14010 etc.

   Bunny says:

   Ik woon op een chalet park en heb geen eigen energieleverancier, net als studenten dus. wel heb ik eigen meters voor elektra, gas en water. wij krijgen 2x per jaar een afrekening van de eigenaar. voor de 800 euro kwamen wij al niet in aanmerking ondanks mijn bijstandsuitkering want ik heb geen eigen contract met energieleverancier. de aanvulling tot 1300 euro zal dus aan mij en medebewoners evenmin betaald worden terwijl wij hier wel al jaren de hoofdprijs betalen voor energie.
   er zijn veel bewoners op deze parken door allerlei omstandigheden maar nu vallen wij buiten deze regeling.

  KarelvT says:

  Foutje herstellen in vorige reactie. Gemeente altijd bereikbaar via 14+netnummer. Bij meerdere gemeenten per netnummer moet je de naam van je stad duidelijk inspreken na verbinding.

  Fem Fokker says:

  Hoe wordt het geregeld als je voor gas en elektriciteit twee verschillende leveranciers hebt

   KarelvT says:

   De energietoeslag van €800+€500 is een vorm van bijzondere bijstand en wordt uitbetaald door de gemeente. Bij de aanvraag zowel bewijsstuk meesturen van het maandbedrag voor gas als voor elektriciteit. Dat er twee leveranciers zijn is niet van belang.

   De 2 keer €190 wordt verrekend via de leverancier van elektriciteit.

  Yvetted says:

  En hoe staat het de vergoeding voor bijvoorbeeld studenten, of mensen die géén eigen meter hebben, maar wel ondertussen een mega rekening van de energiekosten??

  madeliev says:

  In mijn gemeente is de inkomensgrens voor gepensioneerden
  € 1.892,81
  (inkomen van u en uw partner gezamenlijk)

  scheelt nogal bij Breda

  maxwout says:

  In een reactie zegt Greenchoice het verschil (als je maandbedraag dus minder is dan 190 euro) te verrekenen met de jaarafrekening. Dan ben je dus mooi de pineut als die volgend jaar bijv. pas in oktober is. En kassa (rente) voor Greenchoice!

   Riekje Hoffman says:

   Ik betaal nu vrijwillig meer dan het geschat verbruik. Ik wil liever niet ineens bij de eindafrekening bij moeten betalen. Maar nu raak ik even de draad kwijt wat dit nu doet met eerst de verhoging en de nu in het vooruitzicht gestelde verlaging. Hoe verhoud zich dat met het vaste bedrag dat hoger is dan geschat?

   Dubbelop kan bij mij niet 😬

  aqualung says:

  Eigenlijk moeten de toeslagen afgeschaft worden, zowel huur als zorgtoeslag met uitzondering van de energietoeslag maar met dien verstande dat elke inwoner van Nederland dit bedrag tijdelijk uitgekeerd krijgt door de overheid en niet door de gemeente zoals het nu is. Immers meerdere gemeentes hanteren hun eigen beleid indezer. M.a.w In de ene gemeente krijg je het wel maar in de andere gemeente niet. Op deze manier creeer je ongelijkheid wat in strijd is met de grondwet.. Wbt de huur en zorgtoeslag afschaffen en in ruil daarvan de salarissen verhogen naar ratio zodat de mensen hun eigen boontjes kunnen doppen en niet afhanklijk van de staat worden. Gewoon de tering naar de nering zetten. Ik geloof dat er niet een tweede land is waar het zo er aan toe gaat als in Nederland. Mijn ouders deden nooit een beroep op deze potjes en hebben het ook gered met een schamel salaris.

  Dirck says:

  Helaas ontdekte ik dat elke gemeente andere vragen stelde.
  Zelf moest ik Notarisakte kopie maken en opsturen, mijn zoon was inlog Digid voldoende en ze wisten alles al….

  Als elke gemeente zelf de grens van meestal 120% doet, en bruto of netto ontbreekt vaak in die vraag.

  Zo moest mijn zus die sinds November 1971 een huis huurde copie huurcontract sturen!
  Die is 3x overgenomen en waar is die oude zooi?
  Andere gemeente en die eiste dat… nu bleek betaalde huur op bankafschrift na vragen ook voldoende.
  Veel gezeur voor ouderen… en laat dan maar zitten?

  Niet iedereen bewaarde alle papieren ooit en waar is dat nu opgeborgen?
  Vele wethouders moesten achteraf voorwaarden aanpassen omdat als je sinds 1971 huurde het oorspronkelijke contract vragen?
  Ze hebben als gemeente ook al de GBA en daar zie je hoe lang iemand in Huur of Koophuis zit.

  Net als loon strookje… Werkgever + UWV aangevulde inkomen + Commissie lid gemeente.. = 3 inkomens!
  Dat ze Bruto en Netto door elkaar haalden…..
  Ja, wat is inkomen, vrijwilligers vergoeding ook nog niet?
  Elke gemeente heeft andere regels en daar zijn er 344 van!

  Behi says:

  Hoe wordt het geregeld als je voor gas en elektriciteit bij een leverancier en voor warmwater en warmte van huis(centraal warmwater en centraal verwarming) andere leverancie hebt.

   MAX Vandaag says:

   Beste Behi, bedankt voor uw reactie. Daar hebben wij helaas geen verdere informatie over. Dat kunt u het beste informeren bij uw leveranciers.

  enschede007 says:

  Weet je wat ik niet snap ,sommige mensen wonen op kamers (kamerspand)en ze hadden allemaal energie toeslag gekregen terwijl zij eigen geen recht op hebben ,iknvind dat die geld wat onterecht is uitgekeerd naar andere mensen moet gaan die echt het nodig hebben of naar de fonds moet gaan!

  Piet de Bruin says:

  Ik heb zo links en rechts al diverse keren de vraag gesteld hoe wij op ons varend woonschip met een CV installatie en DIESEL als brandstof ook die korting kunnen krijgen. Wij moeten tanken aan de dieselpomp en betalen daarmee de hoofdprijs.
  Rode en goedkopere diesel is er al heel lang niet meer. Wij vallen overal buiten qua regelingen en er is ook niemand die reageert op mijn toch simpele vraag. Geen politicus, geen reacties op vraag op de social media. Helemaal niets. Gaat MAX wel reageren?

   Dirck says:

   Beste Piet,
   Als je geen gas hebt kreeg je alleen die 2900 Kwh stroom voor 40 cent….

   En als je wel stroom hebt gaat die komende maanden de €190 per maand uitbetalen.
   Andersom als je wel Gas had maar geen Stroom, maar dat is zo zeldzaam, die lopen het mis.

   Dit is gedaan omdat sommige 2 leveranciers hebben en de Gas leverancier doet niets, Stroom wel, en dat is met Energie korting ook al jarenlang zo geregeld.

   Wel is van Diesel naar LPG of Benegas mogelijk… maar dat laatste is ook niet voordeligste….
   Of kijk of je vervoer hebt en koop stookolie.

   Als je naar Belgische haven vaarde is daar tanken stookolie mogelijk, dus vraag eens brandstof leveranciers die in havens zitten of binnenvaart schippers….

  betty hessels says:

  Dat is helemaal waar heb altijd een klein salaris gehad en ben er altijd gekomen nooit iets extra .