zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering is niet altijd voordeliger

De premies van alle zorgverzekeraars voor 2020 zijn bekend. Een ideaal moment om eens kritisch te kijken of uw zorgverzekering nog wel bij u past en of u niet moet overstappen. Maar let op, want een andere zorgverzekering kan goedkoper zijn, maar in de praktijk niet datgene vergoeden wat voor u belangrijk is waardoor u duurder uit bent.

Soorten polissen

Wie een zorgverzekering afsluit kan kiezen uit verschillende polissen. Zo is er de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatie- en budgetpolis. Een naturapolis vergoedt alleen behandelaars waar de zorgverzekering een contract mee heeft. Een voordeel is dat hierdoor de polis goedkoper uit kan vallen. Het nadeel is dat u geen vrije keuze in behandelaar heeft. Dat heeft uw wel bij de restitutiepolis. Bij die polis staat het u vrij om uw behandelaar zelf te kiezen. Dit geldt bij beide verzekeringen voor zowel de kosten uit de basisverzekering als de aanvullende polis. De combinatiepolis combineert de natura- en restitutiepolis en de budgetpolis is een goedkopere versie van de naturapolis.

Verlagen en verhogen

Het goede nieuws is dat een aantal zorgverzekeraars de premies voor 2020 niet verhogen of zelfs verlagen. Er zijn ook zorgverzekeraars zoals Menzis die de premie met 1 euro per maand verhogen. CZ verlaagt de premie met maar liefst 3,85 euro naar 120,95 per maand. VGZ verlaagt zijn zorgpremie met 1 euro tot 119,95 euro per maand en ook Univé verlaagt zijn premie met 1 euro. DSW maakt al eerder bekend de premie van 2020 te verhogen met 6 euro naar 118 euro per maand.

Minder collectiviteitskorting

Ook al gaan bij sommige zorgverzekeraars de premie omlaag, dit betekent niet dat u ook daadwerkelijk goedkoper uit bent volgend jaar. De collectiviteitskorting gaat in 2020 van 10 naar 5 procent. Een maatregel die al sinds 2018 bekend is en vooral speelt bij de 4 grootste zorgverzekeraars Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. Hierdoor zullen veel mensen in de praktijk dus niet goedkoper uit zijn per maand. Eén lichtpuntje, het eigen risico gaat niet omhoog en blijft ook het komende jaar 385 euro.

Overstappen

Denkt u aan overstappen? Maak dan een overzicht van zaken die voor u belangrijk zijn die vergoed moeten worden. Neem bijvoorbeeld het aantal behandeling voor de fysiotherapeut of specifieke medische behandelingen. Vergelijk bij elke zorgverzekering wat u bij wie vergoed krijgt en bepaal dan uw keuze. Zo kan het zijn dat de basisverzekering bij de ene verzekering goedkoper is, maar dat u aanvullend veel meer moet betalen om in aanmerking te komen voor de behandelingen die u wilt. Ga ook goed na welke polis er bij u past. Bepaalt u liever zelf uw behandelaar, ga dan voor een restitutiepolis. Maakt het u niet uit, sluit dan een naturapolis af. Op de websites van onder andere Independer en Pricewice kunt u zorgverzekeringen online vergelijken. Independer heeft een Zorgpremie DataMonitor met onder andere alle premies van verschillende zorgverzekeraars op een rij.

U heeft tot en met 31 december 2019 de tijd om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Dan heeft u nog tot eind januari 2020 de tijd om een nieuwe af te sluiten.

Lees ook:Wie betaalt de alternatieve zorg?, Medische kosten op reis: in de toekomst onverzekerbaar? en Heb ik recht op zorgtoeslag?

(Bron: NOS/Consumentenbond/AD)

Geef een reactie

Reacties (10)

  oosterwijck says:

  Overstappen van zorgverzekering is zinloos en overbodig. Het is even lucratief als overstappen op een andere bakker of slager, of supermarkt, of benzinepomp. Het ene artikel is goedkoper en het andere is duurder en die prijsverschillen rouleren, met een algoritme systeem. Het enige argument dat stand houdt is : U zorgt voor extra werkgelegenheid, door een extra personeel, bij al die overbodige zorgaanbieders. Het nadeel is: Al die extra werkgelegenheid, betaald U zelf uit de zorgkosten.

  Dit zelfde plaatje geldt ook voor de energiebedrijven. Het nadeel is: Al die extra werkgelegenheid, betaald U zelf uit de energiekosten.

  Dit zelfde plaatje geldt ook voor de verzekeringsbedrijven. Het nadeel is: Al die extra werkgelegenheid, betaald U zelf uit de verzekeringskosten.

  Als overstappen echt zin heeft, is na een jaar duidelijk: Bij wie U het beste af bent en zit iedereen bij dat ene bedrijf.

   JohanO says:

   Overstappen heeft altijd nut als het slechts de Basisverzekering betreft!

  Dreunen says:

  Wij zijn met zijn tweeën per jaar € 299,52 meer kwijt door hoofdzakelijk de collectiviteitsverzekering!
  Bij het vergelijken van de polis 2019 met de nieuwe van 2020 blijken we te zijn verhoogd, wat neer komt op €24,96 per maand voor ons beide.
  Dit houd in dat dit per jaar €299,52 meer kost.
  Een maatregel van onze regering (Bruno Bruins) die deze rekening zo opdrijft en daar leest je niets over! Wel dat de basis iets lager of hoger uitvalt van ongeveer €1,- , maar over de aanvullende verzekeringen waar ⅔ van de gezinnen gebruik van maken leest je niets! Niet vreemd dat er zoveel gezinnen in de problemen komen…..
  Mijn oplossing: terug naar een verzekering b.v. het “Groene Kruis” waar iedereen weer gelijk is…….

  leeuwjj says:

  Schaf vrijwillig eigen risico af. Dan kan de premie voir iedereen omlaag.
  Hetzelfde geldt voor budget polissen.

   zeeland says:

   Vrijwillig eigen risico afschaffen. Het is letterlijk een risico, want je vergeet dat je als je ziek wordt of een ongeval krijg je veel meer moet betalen. ALLES heeft zijn voor en nadelen.

  Ton de V says:

  Ik hunker nog steeds naar het ouderwetse ziekenfonds, we zijn mooi genaaid door de Rutte kliek, die leugen op leugen presenteert. Hoe die daar telkens mee wegkomen is ook nog steeds een raadsel. Ongelooflijk dat miljoenen bejaarden die grote vuist niet maken. Meer eensgezindheid en alles doorzien zouden zij de machtigste partij kunnen worden.

  Kreta says:

  Ze denken zeker in den Haag dat we gek zijn Roepen dat de premie niet omhoog gaan Ja maar we pakken gewoon de collectieviteitskorting af Ik hen ruim 30 jaar in de zorg gewerkt Net met pensioen ik ga dus 26 euro per mnd meer betalen voor mijn partner en mij En dan wordt het aantal fysio behandelingen verminderd en meer dingen Ja ja we gaan er niet op achteruit Ben ik nou gek ? Of zijn ze in denHaag gek ?

  zeeland says:

  Ouderwetse ziekenfonds prima maar dat is nu niet meer op te brengen want er zijn heel veel mensen die het land binnen komen en die moeten ook heel vaak naar de dokter want in de landen waar ze vandaan komen hebben ze helemaal geen ziekenfonds sterker nog dat is een van de redenen dat ze naar het westen komen want ze worden in eigen land niet geholpen en dat moet nu allemaal hier opgebracht worden en in de tijd van het ouderwetse ziekenfond ging het alleen om de autochtone bevolking. Dus vergeet het maar want de stroom blijft nog heeeeeel lang doorgaan.

  oosterwijck says:

  Ik begrijp niet wat de toestroom van buitenlanders voor invloed kan zijn op een ouderwets ziekenfonds. Die twee verschijnselen kunnen gewoon naast elkaar functioneren. Echte Nederlanders (met paspoort) zitten in het ziekenfonds en toelopers (z.g. vluchtelingen) zijn anders verzekerd.

  Het hele probleem met al die VVD commerciele zorgverzekeringen, is de drang tot zakkenvullen van de Farmacieproducenten, die prijzen hebben verhoogd met 1000% en de VVD specialisten, die je van de golfbaan moet plukken om een patient te behandelen, voor een uurloon dat U en Ik in een maand verdienen.

  Als we weer terugkeren naar een sociale overheid, kunnen we medicijnen produceren tegen kostprijs en patienten behandelen voor een aanvaardbaar vast loon.

  Vluchtelingen zijn dan verzekerd via een noodfonds, dat door vluchtelingen organisaties (UNO, NATO en andere fantasie organisaties) wordt betaald. Achteraf worden de kosten van vluchtelingen verhaald op dictators en andere oorlogsmisdadigers, die de vluchtelingenstroom hebben veroorzaakt.

  Ronstapper says:

  ik las van Ton de V Ik hunker nog steeds naar het ouderwetse ziekenfonds, we zijn mooi genaaid door de Rutte kliek, die leugen op leugen presenteert. Hoe die daar telkens mee wegkomen is ook nog steeds een raadsel. Ongelooflijk dat miljoenen bejaarden die grote vuist niet maken. Meer eensgezindheid en alles doorzien zouden zij de machtigste partij kunnen worden.
  Helemaal ben ik het met hem eens. Vroeger was ik als ambtenaar in de particuliere A&O en betaalde VEEEEEL minder voor MEEEEEER service en GEEEEEN eigen risico. >Koppel daarbij, dat we sinds 2015 geen partnertoeslag voor een jongere partner krijgen EN de AOW waar je op moet wachten terwijl je wel de afspraak had sinds 1957 om op je 65 ste te krijgen, dan kan ik alleen maar kotsen op deze regering, die voor degenen die onder het minimum zitten zoals wij GEEEN vangnet hebben gecreeerd. Mijn vertrouwen als oud VVD-D66-er is helemaal weg in deze politiek. Weet dat dit ons 30000€ kost, dus mag ik kwaad zijn ?