medische zorg

Medische kosten op reis: in de toekomst onverzekerbaar?

Aan het begin van 2019 werd MAX Ombudsman uitgenodigd voor een ontbijt met minister Blok. Vele betrokkenen uit de reiswereld spraken daar met elkaar over trends en ontwikkelingen in de reisbranche. Ook het onderwerp verzekeren passeerde de revue.

Tijdens de bijeenkomst met minister Blok werd al snel duidelijk dat veel partijen zich grote zorgen maken over de medische kosten die mensen soms moeten maken op reis. Waarom? Simpelweg omdat in andere landen de zorgkosten zo enorm oplopen dat verzekeraars het risico bijna niet meer kunnen dekken.

Verzekeren in de praktijk

Dit is hoe het werkt. De basisverzekering in Nederland vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. In sommige landen en privéklinieken is de zorg duurder dan in ons land. U krijgt dan niet de hele rekening vergoed van uw zorgverzekeraar. Voor de extra kosten zou u een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met de dekking ‘geneeskundige kosten’ moeten hebben. Alleen een aanvullende ziektekostenverzekering zal vaak niet alle bijkomende kosten dekken. Als u de medische kosten via de reisverzekering heeft meeverzekerd, krijgt u alle spoedeisende medische zorg in het buitenland in principe vergoed. Daarnaast zullen ook vaak bijkomende kosten gedekt zijn. Per polis kunnen er verschillen bestaan, maar vaak zullen ook tandartskosten en repatriëringskosten (stel u moet liggend terug in het vliegtuig na een ongeval) onder de dekking vallen. Let wel goed op, want vaak zit hier een maximumtarief aan.

Somber toekomstbeeld

In veel andere landen gaan de medische kosten flink over de kop, omdat u vaak in een privékliniek terechtkomt. Er zijn landen waar de medische kosten wel 20 keer zo hoog zijn als hier. Komt u daar in het ziekenhuis terecht en bent u onderverzekerd, dan kunt u flink in de geldproblemen komen. De premies van doorlopende reisverzekeringen vallen nu op zich nog wel mee, maar er gaan geluiden op dat verzekeraars zich zorgen maken over de exorbitante bedragen van de zorg in het buitenland en of die op de lange termijn verzekerbaar blijven.

Oproep

Pas op met eenmalige reisverzekeringen die u bij het boeken van een reis worden aangeboden. Check eerst of de verzekering ergens anders niet goedkoper is en of de dekking is wat u ervan verwacht. Vaak is een eenmalige verzekering in verhouding stukken duurder dan een doorlopende. En denk eraan om het vinkje werelddekking aan te vinken, anders stopt de verzekering bij de grens van Europa! Wij zijn op dit moment op zoek naar verhalen van mensen die in de problemen zijn gekomen door een medische behandeling in het buitenland. Is u iets overkomen? Schoot bij u de dekking tekort? Bent u slecht geholpen, moest u alles zelf betalen of heeft u iets anders meegemaakt? Laat het ons weten.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (5)

  Louisevandenberg says:

  Vorig jaar ging ik met vakantie naar Schotland en de eerste avond belandde ik in het ziekenhuis bij de spoedeisende hulp. Ik kon nl. amper lopen wat bleek ik had jicht en kreeg medicijnen, toen ik vroeg wat ik moest betalen zeiden ze, nee hoor dat kost niets. Dus met recept naar de apotheek ’s avonds laat, ik dacht de medicijnen zal ik wel moeten betalen maar niks hoor. Het heeft mij dus niets gekost, dus jullie artikel klopt echt niet.

  Gerard van der Meulen says:

  Ik ben iemand die zich niet graag extra laat verzekeren , maar het is handig als u meer info verstrekt welke landen de boosdoener zijn , ik wil niet meer vliegen dus boek ik toch geregeld busreizen die me tot nu toe niet tegenvallen , zo ga ik nu naar Polen , ik ben benieuwd

  Miep de Piep says:

  Ik heb tijdens mijn vakantie in Oostenrijk 2 x een huiarts moeten bezoeken in December 2018.
  Bij terug komst in Spanje waar ik woon ,heb ik al mijn rekeningen opgestuurd naar het CAK opgestuurd om de kosten terug te krijgen daar ik mijn EHIC card door een huisarts niet geaccepteerd werd en ik cash moest betalen.
  Na heel veel gezeur met het CAK heb ik nog tot op heden alleen maar €54 terug heb ontvangen inplaats van de €231 .
  Het CAK houd vol dat ik bij een prive huisarts geweest ben,ik kan u verzekeren dat dit geen prive huis arts was.
  Slechte ervaring ,zoals velen,met het CAK.
  Wellicht kunt u mij helpen.
  ,

   Louisevandenberg says:

   Aan Miep de Piep

   Waarom CAK? Ik dacht dat CAK was voor een eigen bijdrage voor een verzorgingshuis, dat heb ik nl. met mijn ouders toen gehad, en ook een hoop ellende met het CAK. Cak is toch geen zorgverzekeraar?
   Groetjes, Louise

  oosterwijck says:

  Alles valt ten prooi aan corruptie en machtsmisbruik. Waarom zijn ziektekosten niet normaal verzekerd tijdens vakantie? Waarom zijn buitenlandse artsen en behandelingen, voor toeristen extreem duur? Waarom betaal ik in Nederland 5x meer voor medicijnen als in Belgie? Waarom kost een kroon of een implantaat in Oost Europa 5x minder als in Nederland? Wat heeft de Europese Unie voor zin, als zelfs ziektekosten niet gestandaardiseerd kunnen worden? Het eenvoudige antwoord is: “De bevolking wordt massaal bedrogen en uitgebuit, door de machtshebbers.” … De Europese Unie is een Farce (neem me de schrijffout niet kwalijk, ik kan de juiste letter niet vinden op mijn toetsenbord) om de bevolking kal te plukken.