energiemeters

Ook vervangers van onveilige energiemeters hebben kuren

Nadat aan het licht komt dat ruim 40.000 Nederlandse huishoudens een onveilige, slimme energiemeter aan de muur hebben hangen, gaan netwerkbeheerders over tot het vervangen van deze meters. Eind goed al goed, zo lijkt, maar niets is minder waard. Uit onderzoek van de verantwoordelijke toezichtsorgaan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) blijkt dat veel van de meters zijn vervangen door exemplaren die ook niet veilig zijn. 

Te kort schroefdraad

In oktober 2017 wordt duidelijk dat er tussen juni en augustus 2016 duizenden slimme energiemeters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie) zijn geplaatst met een te kort schroefdraad. Dit is niet echt een draad, maar een draaimechanisme waarmee de meter wordt bevestigd. Als dit systeem ondeugdelijk is, is de kans groot dat deze de minimale levensduur van 20 jaar niet haalt én kan de meter een veiligheidsrisico vormen voor de bewoners. Uit een meter met een te kort schroefdraad kan bijvoorbeeld gas lekken als de schroefdraad afbreekt. Dit kan al gebeuren als er een stofzuiger tegenaan valt.

Nog steeds een probleem

Het tv-programma Kassa bericht over dit probleem, waarna Staatstoezicht op de Mijnen een onderzoek instelt naar de veiligheid van de meters. Op basis van de onderzoeksresultaten  heeft SodM de verantwoordelijke netwerkbeheerders toen geadviseerd om de meters zovele mogelijk te vervangen. Alle netwerkbeheerders geven gehoor aan deze oproep en beginnen in de 2e helft van 2018 met het vervangen van de meters. Onder meer netwerkbeheerder Enexis (Groningen, Drenthe, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel) heeft dit gedaan. Zij bestelt een partij van 39.000 nieuwe, slimme meters die allemaal worden gecontroleerd en goedgekeurd. Toch blijkt bij de montage dat veel van deze meters ook een te kort schroefdraad hebben. Daardoor zijn veel huishoudens dus weer terug bij af en kan nog steeds niet gegarandeerd worden dat de energiemeter veilig is.

Ander controlesysteem

SodM heeft Enexis inmiddels opgedragen de meters opnieuw te vervangen. Ook roept de toezichthouder alle netwerkbeheerders op om hun controlesysteem aan te pakken, zodat het sneller duidelijk is welke meters onveilig zijn. Nu proberen beheerders bij 1 melding van een ondeugdelijk exemplaar een overzicht te maken van de ‘verdachte’ groep; een tijdrovende exercitie. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen is het veel handiger als de netwerkbeheerders de databases en registratiesystemen aanpassen en moeten zij ook vooral meer samen gaan werken, zodat er meteen inzichtelijk is welk type meters ‘rotte appels’ zijn.

Wat is een slimme meter?

Een slimme energiemeter is een apparaat dat automatisch de meterstanden doorgeeft aan de energieleverancier. Zodoende hoeft u dit zelf niet meer te doen. U kunt ook gelijk een energieverbruiksmanager in huis laten installeren. Dit is een beeldscherm waarop u kunt zien hoeveel energie u verbruikt en waaraan dit opgaat.

Niet alleen maar handig

Zo’n slimme meter kan erg handig zijn, maar er zijn ook nadelen. Zo is aangetoond dat kwaadwillenden gemakkelijk het energiegebruik kunnen aflezen, helemaal als de energieleverancier een app heeft waarmee er door klanten contact kan worden gemaakt met de meter in huis. Als zo’n app wordt gehackt, kan een inbreker zien wanneer er weinig energie verbruikt wordt en iemand dus waarschijnlijk niet thuis is.

Wilt u meer weten over de slimme energiemeter? Lees dan de volgende columns van onze MAX Ombudsman.
Slimme energiemeter

Controleer altijd uw meterstanden, ook als u een ‘slimme meter’ heeft

Slimme meter: accepteren of niet

(Bron: Kassa, Staatstoezicht op de Mijnen)

Geef een reactie