slimme energiemeter

Slimme energiemeter

Ik heb veel gehoord over de slimme energiemeter, maar wat houdt zo’n meter nu precies in? Krijg ik er ook één, gaat dat me geld kosten en mag ik hem ook weigeren?

Een slimme meter is een digitale energiemeter waarop uw netbeheerder automatisch op afstand uw elektriciteits- en gasverbruik kan uitlezen. De gedachte achter de slimme meter is meer grip te krijgen op uw energieverbruik en -kosten. U hoeft uw meterstanden dus niet meer door te geven. Het omwisselen van de meters gebeurt door uw netbeheerder. De netbeheerders zijn hier in januari 2012 op kleine schaal mee gestart. Slimme meters worden geplaatst bij renovatie, nieuwbouw, reguliere vervanging of op eigen verzoek. Het is de bedoeling dat vanaf 2014 iedereen gratis een slimme meter aangeboden krijgt. U hoort vanzelf van uw netbeheerder wanneer u aan de beurt bent.

Vanwege privacy mag uw netbeheerder uw meterstanden alleen op afstand uitlezen in de volgende gevallen:

  • één keer per jaar ten behoeve van uw jaarrekening
  • 6 keer per jaar (om de 2 maanden) voor een verbruiks- en kostenoverzicht
  • als u verandert van energiebedrijf of bij een verhuizing
  • bij onderhoud of beheer van het energienet

U kunt de functie voor het op afstand laten uitlezen ook uit laten zetten. Dit betekent wel dat u dan zelf jaarlijks uw meterstanden moet doorgeven. Dit gaat ook op als u verhuist of overstapt naar een andere leverancier. U ontvangt dan geen tweemaandelijks overzicht van uw energieverbruik. U kunt de functie weer laten aanzetten, maar houd u er rekening mee dat de netbeheerder hiervoor kosten in rekening kan brengen. De slimme meter mag u ook weigeren, maar mocht u later toch van gedachten veranderen en er toch een willen, dan kan de beheerder u ook kosten berekenen.

Tip

Houd uw meterstanden ook altijd zelf goed bij. Ook al wordt aangegeven dat dit bij een slimme meter niet meer nodig is.

Geef een reactie