inductiekookplaat

Waar moet u op letten bij het kopen van een inductiekookplaat?

Schakelt u van gas over naar koken op een inductiekookplaat of bent u toe aan een nieuwe kookplaat? Dan is het goed om te bepalen wat u precies nodig heeft en handig vindt. Hieronder leest u waar u op kunt letten bij het kopen van een nieuwe plaat.

Wat is het verschil tussen een fase 1, 2 en 3 inductiekookplaat?

Inductiekookplaten zijn te onderscheiden in fase 1, 2 en 3. Simpel gezegd houdt dit in hoeveel vermogen de plaat heeft en op hoeveel zones u tegelijk kunt koken. Een fase 1 plaat is vooral geschikt wanneer u slechts 1 kookzone gebruikt. Het voordeel is dat u hiervoor een normaal stopcontact kunt gebruiken en dus geen aanpassingen hoeft te doen. Wilt u meer dan 1 kookzone tegelijk gebruiken, dan kan dat wel, maar de energie wordt dan over de zones verdeeld en er wordt minder krachtig verwarmd.

Gebruikt u liever meerdere kookzones, dan kunt u dus beter voor een fase 2 of 3 kiezen. De kookzones zijn dan krachtiger, wanneer ze tegelijk gebruikt worden. Om voldoende kracht te kunnen leveren, heeft een inductiekookplaat hier een 5-polig stopcontact nodig, Perilex genaamd.

inductie
Lees ook: Overschakelen van gas op inductie? Houd hier dan rekening mee

Boostfunctie

Als u kiest voor een inductiekookplaat met een boostfunctie, dan kunt u sneller eten bereiden. Het vermogen van de kookzone wordt erdoor verhoogd. Dat is bijvoorbeeld handig als u water aan de kook brengt, voor het koken van bijvoorbeeld pasta. Vindt u dat een handige functie, let er dan op dat de plaat van uw keuze die mogelijkheid heeft.

Hoe zit het met gebruiksgemak?

Een inductiekookplaat kan zijn werk nog zo goed doen, maar wanneer hij zeer ingewikkeld te bedienen is, gaat de kooklust er toch wel een beetje vanaf. Zoek daarom naar recensies op internet, om te lezen hoe tevreden kopers zijn over het gebruiksgemak. Bedenk u wel dat des te minder functies een plaat heeft, des te eenvoudiger de bediening is, maar meer functies kunnen juist ook weer gebruiksgemak leveren. Bijvoorbeeld door ingebouwde kookstanden als de eerder genoemde boosterfunctie of een warmhoudfunctie. Ook kan het handig zijn wanneer het mogelijk is om zones te combineren. Daarop kunt u dan bijvoorbeeld een gerecht in een grote pan verwarmen. Let daarbij wel op de recensies, want de hitte wordt weleens ongelijkmatig over de zones verdeeld, waarschuwt De Consumentenbond.

Wat is een handige grootte voor een inductiekookplaat?

Hoe groot een inductiekookplaat moet zijn, is afhankelijk van het gebruik ervan. Ze hebben over het algemeen een breedte tussen de 60 en 90 centimeter. Wat past er goed op uw keukenblad en hoeveel pannen wilt u erop kwijt? Daar kunt u het aantal kookzones en de grootte van de plaat op baseren. Een inductiekookplaat van 60 centimeter breed is bijvoorbeeld geschikt voor standaard keukenkastjes en daardoor makkelijk te combineren in een bestaande keuken.

kringen inductiekookplaat
Lees ook: Blijven er kringen achter op uw inductiekookplaat? Zo krijgt u ze weg

Inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging

Heeft u weinig ruimte voor een afzuigkap of vindt u het gewoon minder mooi staan, dan kunt u ook kiezen voor een inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging. Dit is overigens wel een wat kostbaardere optie.

Wat is het verschil tussen een keramische kookplaat en een inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat verwarmt sneller dan een keramische kookplaat. Bij inductie wordt er verwarmd door middel van een magnetisch veld en warmt een gerecht direct op. Een keramische kookplaat heeft even tijd nodig om op te warmen. Omdat er eerst een verwarmingselement wordt opgewarmd en daarna pas de pan.

Ook qua energiezuinigheid is er verschil. Inductiekookplaten zijn het meest energiezuinig, aangezien de warmte direct naar het kookgerei wordt overgebracht en het oppervlak na het uitschakelen direct weer koud is. Qua veiligheid is een inductiekookplaat het meest geschikt. De plaat werkt over het algemeen alleen wanneer er een pan op staat en schakelt uit wanneer de pan wordt weggehaald. Een keramische kookplaat blijft na het koken langere tijd warm, waardoor u zich sneller eraan kunt branden. Daarnaast schakelt de plaat niet automatisch uit na het koken, wat niet handig is voor wie vergeetachtig is.

Tenslotte is het gebruik van pannen een aandachtpunt. Op een keramische kookplaat kunnen alle soorten pannen gebruikt worden. Voor inductie heeft u pannen nodig met een magnetische bodem. Het is niet altijd mogelijk om pannen te hergebruiken die u eerder voor het koken op gas gebruikt heeft. Maar vaak kan het wel.

(Bron: Consumentenbond, Margriet, Expert, Etna, Siemens, Coolblue. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie