Leen Bakker

‘Leen Bakker-gedupeerden maken geen kans’

Door een technische fout hebben 1200 mensen via de site van woonwinkel Leen Bakker een hoogslaper kunnen kopen voor 24 euro, terwijl het bed eigenlijk 319 euro kost. Leen Bakker is niet van plan te leveren, wat ervoor heeft gezorgd dat de 1200 klanten nu een rechtszaak zijn begonnen. Volgens MAX Ombudsman Jeanine Janssen maken zij weinig kans.

Boerenverstand gebruiken

Het is niet de eerste keer dat een webwinkel door een technisch probleem producten voor een spotprijs verkoopt. Een groot postorderbedrijf heeft ook eens een tv met LCD-scherm verkocht voor 99 euro, terwijl dat eigenlijk 990 euro zou moeten zijn. “Toen hebben mensen ook een rechtszaak aangespannen en vet verloren”, weet Janssen te vertellen. Gebaseerd op deze, en meerdere ervaringen, denkt zij dat degenen die Leen Bakker nu aanklagen, geen poot hebben om op te staan. “Dit is typisch een zaak waarin mensen gebruik moeten maken van hun boerenverstand. Stel, u ziet zo’n bed op het internet voor zo’n lage prijs, dan kan dat toch niet waar zijn?”, laat ombudsman Janssen weten. Toch durft zij niet met zekerheid te zeggen dat de 1200 ‘gedupeerden’ gaan verliezen, want, zo benadrukt zij: “de beslissing is natuurlijk aan de rechter.”

Dit is er gebeurd

In het weekeinde van 29 en 30 juli heeft de website van Leen Bakker kuren. Het bedrijf heeft een kortingsactie voor de matrassen gepland en nog een andere waarbij klanten tot 50 procent korting kunnen krijgen. Door een computerprobleem, stapelt de website korting op korting. Het resultaat is dat klanten 92 procent minder hoeven te betalen voor een hoogslaper.

Gang naar de rechter

1200 mensen bestellen het bed voor deze prijs, maar Leen Bakker laat vlak na het ontdekken van de fout al weten dat zij niet van plan zijn de bedden voor die prijs te versturen. De winkel zegt toe om iedereen die al een aanbetaling heeft gedaan, hun geld terug te geven. Ook wil zij de kopers van het bed 40 procent korting geven op een willekeurige andere hoogslaper. Hier gaat de advocaat van de 1200 klanten niet mee akkoord. Op 3 augustus staat er een gesprek gepland tussen de woonwinkel en  de advocaat, maar dit is niet doorgegaan. Dit omdat Leen Bakker als voorwaarde stelt dat de advocaat niet meer met de pers praat, maar daar is vertegenwoordigend jurist Chizki Loonstein niet mee akkoord gegaan. Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog onbekend.

(Bron: Jeanine Janssen, ANP, RTL Nieuws)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  Als het zo is, dat consumenten op juridische grond, geen kans maken, een geadverteerd en besteld product geleverd krijgen, voor de vermelde prijs, is er iets mis met de wetgeving. … Ik zelf heb een geadverteerd product besteld bij een webshop (telecombedrijf Tele2) en kreeg dit product niet geleverd, maar moest wel betalen. … Ik heb hierover geklaagd bij de consumentenbond, de ACM, en aangifte gedaan van oplichting bij het E-crime team van de politie. Volgens de wetgeving, ben ik een ontevreden klant (ontevreden over het product) en moet een privaatrechtelijke procedure beginnen om levering af te dwingen, of om mijn geld terug te krijgen. … Ik kan alleen maar concluderen, dat webwinkels kunnen doen wat ze willen en dat consumenten vogelvrij zijn. Een verkopende partij mag liegen en bedriegen en de consument heeft dit alles maar te accepteren. Geen wonder dat oplichters uit alle delen van de wereld, naar Nederland komen, om hier consumenten te bedriegen, te beleigen en op te lichten.

  oosterwijck says:

  Stel je eens voor dat Leen Bakker adverteert met een bed, met de voorwaarden dat je een bestelling plaatst en dat daarna geleverd wordt. Leen Bakker levert niet, maar schrijft wél het geld af van je bankrekening. … Dit flikt Leen Bakker, gedurende meerdere jaren bij duizenden consumenten. … Vervolgens reclameer je bij de ACM en die zegt dan: begin maar een civiele procedure. Je doet aangifte van oplichting, bij de politie: die zegt begin maar een civiele procedure. … Dit gebeurd bij alle telecom (internet/telefoon) aanbieders in Nederland. … Er is niet één instantie, die jouw belangen beschermd. Er is niet één overheid (instantie) die oplichters, zoals Leen Bakker en telecom aanbieders controleert. …

  MajorCrimes says:

  Een beetje nadenkend mens had toch wel kunnen verwachten dat die prijs van € 24,00 niet klopt.
  Normaal € 319,00 en nu afgeprijst naar € 24,00 ! Dat is te mooi om waar te zijn.
  Leen Bakker zou wel gek zijn om dat bed zo goedkoop te leveren, en ik weet wel zeker dat geen enkele online winkel zoiets met zo`n prijsverschil leverd.