Staking ziekenhuis

Hoe ziet de landelijke ziekenhuisstaking van 16 maart 2023 eruit?

Ziekenhuispersoneel gaat op donderdag 16 maart 2023 staken. Wat is de achtergrond van de staking? Hoe gaat deze verlopen? En wat als u juist op die dag (spoedeisende) medische hulp nodig heeft?

Waarom komt er een staking?

De staking van 16 maart 2023 heeft een vergelijkbare achtergrond als de stakingen in het streekvervoer, waar u op MAX vakantieman meer over kunt lezen. De bestaande cao Ziekenhuizen is per 31 januari 2023 verlopen en er is nog geen nieuwe cao. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft een, naar eigen zeggen, ‘heel redelijk’ voorstel gedaan. Namelijk een loonsverhoging van 5 procent, plus nog eens 5 procent in de loop van 2023 en 3 procent in 2024. De vakbonden zetten per direct in op 10 procent plus 100 euro bruto en hogere vergoedingen en toeslagen.

Naast de vrees voor een afnemende koopkracht speelt de hoge werkdruk onder ziekenhuispersoneel een rol. “We willen de uittocht van personeel uit de sector tegengaan. Eén van de belangrijkste manieren om dat tegen te gaan is te zorgen dat mensen zeggenschap krijgen over hun werktijden en roosters. Zodat ze naast hun werk voldoende rust krijgen”, verklaart bestuurder Joost Veldt, namens vakbond CNV Zorg & Welzijn. Er is dus nog geen akkoord tussen de NVZ en de vakbonden, die ruim 200.000 werknemers vertegenwoordigen. Daardoor volgt er een landelijke staking.

Saskia Belleman staking rechters
Lees ook: Gaan rechters ook staken? Saskia Belleman: “Al jarenlang noodkreten: we redden het niet meer”

Hoe ziet de staking eruit?

Personeelsleden van ziekenhuizen in het hele land voeren 24 uur lang actie, net als bij de 1e landelijke ziekenhuisstaking in 2019. De aftrap op donderdag 16 maart 2023 is om 8.00 uur. Deze 24 uren gelden als een zondagsdienst, waardoor in principe alleen de acute, spoedeisende zorg doorgaat. Ziekenhuizen, revalidatiecentra en gasthuizen op 64 locaties doen mee aan de acties, van het Martini Ziekenhuis (Groningen) tot het Zuyderland Medisch Centrum (locaties Heerlen en Sittard-Geleen). Via dit overzicht van vakbond FNV (PDF-bestand) kunt u zien of het personeel van uw ziekenhuis ook staakt. Heeft u op 16 maart een reguliere operatie of andere afspraak op één van deze locaties? Dan is de kans aanwezig dat deze naar een latere datum wordt verplaatst.

Maar let op dat niet alle afdelingen van de ziekenhuizen aan de staking mee zullen doen. Vakbond FNV noemt het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (Amsterdam, stakingen op 48 afdelingen), het Spaarne Gasthuis (locaties Haarlem-Zuid, Haarlem-Noord en Hoofddorp, ook 48 afdelingen) en het Wilhelmina Ziekenhuis (Assen, 33 afdelingen) als voorbeeld. “Hoort u niets van het ziekenhuis, dan gaat uw afspraak gewoon door”, meldt de Noordwest Ziekenhuisgroep Noord-Holland. De vooraf ingeplande afspraken in het Isala Ziekenhuis (locatie Zwolle en Meppel) lijken ook door te gaan. Maar twijfelt u nog, neem dan vooral contact op met uw behandelend arts of polikliniek.

Staken staking
Lees ook: Hoe zit het? Krijgen stakende werknemers wel salaris?

Welke ziekenhuizen doen juist niet mee?

Voor spoedeisende hulp kunt u op 16 maart 2023 dus nog wel terecht in het ziekenhuis. Verder doen de Universitair Medisch Centra in Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht niet mee aan de staking. Zij vallen namelijk onder een andere cao, die nog tot 31 december 2023 van kracht is. En gaat nu naar het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer? Dit ziekenhuis neemt ook niet deel aan de staking, omdat het personeel daar geen toestemming voor heeft gekregen.

(Bron: ANP, FNV, CNV, NOS, Algemeen Dagblad. Foto: Eva Plevier/ANP)

Geef een reactie