buschauffeurs

Het is officieel: buschauffeurs staken vanaf 27 juni 2018

Betere arbeidsomstandigheden en normale werkschema’s: dat hopen buschauffeurs door heel Nederland voor elkaar te krijgen met de staking in het busvervoer die op 27 juni 2018 begint. Vanaf die dag rijden er zeker 72 uur lang geen bussen. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de buschauffeurs het werk neerleggen in 2018. In januari is de eerste, grote staking. De inzet is hetzelfde als nu: een nieuwe cao waarin staat dat de krappe rittenschema’s worden aangepast én tijd voor plaspauzes wordt opgenomen. Nu moet een chauffeurs soms uren doorrijden zonder naar de wc te kunnen. Het feit dat er opnieuw gestaakt wordt, betekent dat de vakbonden FNV en CNV nog niet tot een overeenkomst zijn gekomen met de vervoerders.

Geen bussen, wel treinen

Aan deze nieuwe staking doen chauffeurs van de volgende maatschappijen mee: Connexxion, Arriva, EBS, Keolis en HERMES. Sommige van deze maatschappijen verzorgen ook het treinvervoer in bepaalde regio’s, maar of deze zullen rijden is onduidelijk. De bussen en trams van de stadsvervoerders GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) rijden ook, want deze vallen onder een andere cao. In Rotterdam rijden de trams van de RET wel, maar blijft een deel van de bussen aan de kant staan.

Lengte van de staking

De staking duurt volgens vakbond CNV maximaal 72 uur, maar buschauffeurs die aangesloten zijn bij FNV staken langer. Zij leggen het werk neer tot zondag en gaan hier wellicht langer mee door als de vervoerders dan nog geen toezeggingen hebben gedaan.

(Bron: ANP, FNV, CNV)

Geef een reactie