landelijke ziekenhuisstaking

Wie doen wel en niet mee aan eerste landelijke ziekenhuisstaking?

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis vindt een landelijke ziekenhuisstaking plaats. Op woensdag 20 november 2019 staken 150.000 ziekenhuismedewerkers op initiatief van vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU’91 vanwege het uitblijven van een goede cao. Op 119 locaties van 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra worden daarom van 00.00 tot 23.59 uur zondagsdiensten gedraaid en wordt er alleen spoedzorg verleend.

Strijd voor betere cao

Onder de cao vallen zo’n 200.000 ziekenhuismedewerkers, van wie er 150.000 meedoen aan de staking. Zij strijden voor een structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden. Ook willen zij goede afspraken over behoud van medewerkers. Ze zijn ontevreden over de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), omdat een goede cao al 7 maanden uitblijft. Medewerkers van universitaire ziekenhuizen en academische ziekenhuizen doen niet mee aan de staking, omdat zij onder een andere cao vallen.

Spoedzorg wel gegarandeerd

Op de 119 locaties zijn de deuren van honderden afdelingen zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire diensten en laboratoria 24 uur lang gesloten voor niet-spoedeisende zaken. Tijdens deze zondagsdiensten, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’, is de spoedzorg wel gegarandeerd. Onder meer de intensive care-, couveuse- en oncologie-afdelingen draaien door, maar andere opnames worden die dag niet gedaan. Dat kan volgens de bonden leiden tot hinder voor patiënten, onder andere doordat misschien afspraken verzet moeten worden. Op de website van FNV Zorg & Welzijn staat een lijst van ziekenhuizen die mee doen.

Actieprogramma’s ziekenhuizen

In de diverse ziekenhuizen zijn er naast de zondagsdiensten protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Zoals in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Zuyderland in Sittard, VieCurie in Venlo, HMC Westeinde Den Haag, Medisch Centrum Leeuwarden en St Antonius in Nieuwegein. Met onder andere een reanimatiecursus voor bezoekers, beddenopmaakrace, speeches, protesthaag, strijdliederen en sketches.

Petitie

Verder is op het Jaarbeursplein in Utrecht een centrale bijeenkomst gepland van 11.30 tot 13.00 uur. Een delegatie van de lokale actiecomités overhandigt met de vakbonden een petitie met alle steunbetuigingen aan Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Gesprekken met Minister Bruins

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil de sinds de zomer van 2019 vastgelopen cao-onderhandelingen tussen verpleegkundigen en de ziekenhuizen vlottrekken. Een woordvoerder van Bruins heeft laten weten dat de minister de partijen daarvoor 2 dagen op het ministerie ontvangt. Dinsdag 19 november komen de bonden, woensdag 20 november zijn vertegenwoordigers van de ziekenhuizen aan de beurt. De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), hebben voorgesteld om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. Bruins wil kijken wat er gedaan kan worden “om het proces toch wat verder te helpen”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Die benadrukt tegelijkertijd dat Bruins geen extra geld op tafel legt. “Ze zullen het moeten doen met het geld dat er is.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie