glitters

Overal glitters? Zo krijgt u die weg

Glitters zijn in december overal. Ze zitten op kerstballen, andere kerstornamenten,  kerstkaarten en op nog heel veel andere spullen. Al die glimmertjes zijn leuk om naar te kijken, maar wat als u ze vervolgens ook terugvindt in uw badkamer of op de bank? Met deze schoonmaaktrucs krijgt u ze weg. 

Plakband

Wie weleens glitterige spullen in huis haalt, weet dat een deel van deze glitters op den duur een eigen leven gaan leiden. Ze laten los en belanden zodoende op een plek waar u ze liever niet ziet. Ze wegkrijgen kan een hele klus zijn, want ze verdwijnen vaak niet (helemaal) als u met stofzuiger, dweil of bezem aan de slag gaat. Wat wel helpt is de glitters verwijderen met plakkerig materiaal. Voor kleine oppervlaktes kunt u bijvoorbeeld plakband gebruiken of een stuk tape. Zitten de glitters op stoffen meubelen? Dan kunt u ook een kledingroller gebruiken. Uiteraard is die ook handig als de glitters op uw kleding terecht zijn gekomen.

Glitters op tafel

Als er glitters op uw glazen of houten tafel liggen kunt u proberen om ze weg te krijgen met een vochtige spons. Dit kan een arbeidsintensief klusje zijn, zeker als u een houten tafel heeft. Houten tafels kunnen niet zo goed tegen vocht, dus u moet het oppervlakte meteen weer droog maken nadat u de glitters heeft verwijderd.

Bij glazen tafels is dit niet nodig. Als u een glazen tafel heeft kunt u de glitters ook weg proberen te krijgen door een stukje keukenpapier in huidolie te dopen en daarmee over de tafel te wrijven. De glitters gaan dan weg, maar u zit daarna natuurlijk wel met een ingevette tafel. Dit krijgt u er weer af met een beetje schoonmaakazijn of glasreiniger.

Glitters op uw tapijt of vloerkleed

Als u een stenen, laminaat of houten vloer heeft kunt u de glitters vaak wel verwijderen met de plakband-truc, maar als u vloedbedekking heeft is dit was lastiger. De glittertjes kunnen tussen de vezels verdwijnen als u er iets opplakt. Wat dan beter werkt is de vloerbedekking op de glimmende plekken een beetje nat maken met een schone doek. Bij een vloerkleed werkt dit precies zo.

Glitters in het milieu

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar om het milieu te sparen, kunt u beter geen water met glitters wegspoelen. Ze bestaan namelijk uit plastic of aluminium of een combinatie daarvan. En deze kleine deeltjes komen anders op plekken terecht, waar ze niet horen. Om die reden roepen milieuwetenschappers dan ook al langere tijd op tot een glitterverbod. Of dat ze van meer milieuvriendelijke materialen gemaakt worden. Klop een gebruikte spons of doek dus eerst zoveel mogelijk uit, om de glitters te verwijderen, voor u ze onder een kraan afspoelt.

(Bron: Molly Maid, Libelle, Margriet, Merry Maids, glitterfun.nl, Keuringsdienst van waarde. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie