Hannover

Maxime op reis: Hannover in december

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer reizen we af naar de Duitse stad Hannover. Hier dompelen we ons onder in de kerstsfeer.

Op zo’n 4 uurtjes rijden vanaf het midden van Nederland ligt Hannover. Een stad waar we niet meteen aan denken om te bezoeken als we naar onze Oosterburen gaan. En al helemaal niet om kerstmarkten te bezoeken. Dan komen toch Münster, Keulen en Oberhausen eerder, omdat ze dichterbij de grens liggen.

Hannover verrast ons

We gingen vrij onvoorbereid naar de stad, iets wat niet vaak voorkomt. Maar daardoor heeft de stad ons meer verrast, dan vooraf gedacht. Door de hele stad heen zijn veel kerstversieringen te vinden. Dit begint bij het hoofdstation van de stad, Hannover Hauptbahnhof. Op het plein staat een kleine kerstmarkt. Vanaf daar gaat een soort lang lint aan kerstverlichting en kerstkraampjes door het centrum heen. We besluiten dit te volgen.

kerstpiramide

Duitse kerstpiramides

Op een kruising in het centrum, aan het einde van een soort Rotterdamse koopgoot, staat een grote kerstpiramide. Zo’n kerstpiramide is typisch Duits en kleinere varianten zijn dan ook veel te vinden in de kerstkraampjes op de markten. Bij deze grote variant kan warm eten en drinken gekocht worden. Denk aan braadworst en andere grillspecialiteiten, glühwein, warme chocolademelk, eierpunch en apfelpunch.

Weihnachtsmarkt-Hannover

kerstmarkt-hannover

kerstmarkt

De start van de kerstmarkten

Na de kerstpiramide lopen we verder door richting het oude centrum van Hannover. Hier begint de kerstmarkt dan echt. Overdag is het goed te doen wat betreft de drukte, maar ’s avonds stroomt het vol met mensen. Groepjes vrienden en familie staan samen rondom de kramen waar warm drinken gehaald kan worden. Dat is geen overbodige luxe, aangezien het ’s avonds rond de -7 graden is. Via een smalle straat met kraampjes waar mutsen, handschoenen en knuffels gekocht kunnen worden, komen we uit op een groot plein, Am Markte. Hier staat in het midden de Marktkerk, een 14e eeuwse Lutherse kerk. Dit plein straalt in het donker één en al gezelligheid uit. Veel verlichting, veel kraampjes met eten. Braadworst, curryworst, friet, zoetigheid. Alle typische Duitse kerstmarktkraampjes zijn hier wel te vinden.

kerstmarkt

Marktkerk-Hannover

De Marktkerk

We besluiten een dag later, als het licht is, terug te gaan naar de kerk en deze beter te bekijken. Hier leren we veel over de geschiedenis van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Hannover voor het grootste gedeelte platgebombardeerd. De Marktkerk is er relatief goed uitgekomen. In juli 1943 wordt de toren geraakt door een bom. Doordat brandwerende materialen zijn gebruikt, blijft de schade beperkt. In oktober 1943 is één van de zwaarste luchtaanvallen van de oorlog. 1.660 ton aan bommen verwoest het historische centrum van de stad. Duizenden mensen verliezen hun huis en veel mensen overleven de bombardementen niet. Bij de kerk sneuvelen alleen de gotische ramen. Het dak ontsnapt aan een grote brand. Het verhaal gaat dat een jonge man de sintels heeft gedoofd met 10 flesjes bier.

Marktkerk-Hannover

Als we door de stad lopen, valt het ook op dat veel gebouwen er niet enorm oud uit zien. Na de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de stad herbouwd. Op sommige plekken zijn nog oude poorten te zien. Maar het meeste is wederopgebouwd na de oorlog.

oude-poort

Rode draad door de stad

Nadat we de kerk verlaten, lopen we een deel van de ‘Rode draad’. Door het oude centrum van Hannover loopt een rode lijn van ongeveer 4 kilometer. Dit is een route die langs alle hoogtepunten van de stad gaat. Deze begint bij het Tourist Information Point bij het station. Vanaf de kerk lopen we de route gedeeltelijk tegen de richting in. Hier komen we nog meer gezellige kerstmarkten tegen. De 1e die we tegenkomen is een dennenbos midden in de stad. Hier zijn grote kerstbomen neergezet, met houtsnippers op de grond en 2 barretjes om warm drinken te halen. Achteraf vinden we dit misschien wel de gezelligste plek om even wat te drinken. En omdat het zo goed opgezet is, is dit ook een plek waar het een aangename temperatuur is.

rode-draad

kerstmarkt

Historische kerstmarkt

Als we de rode draad verder volgen, komen we bij de historische kerstmarkt uit. Dit gedeelte ademt één en al oudheid. Kramen met hout gestookte kachels waar eten op bereid wordt, een waarzegster die de toekomst kan voorspellen, een tent waar kinderen kunnen boogschieten en een plek waar ze een hoefijzer kunnen smeden. Iedereen die werkt bij een kraam, is gekleed zoals in de Middeleeuwen.

Nanas

We vervolgen de rode lijn en komen bij de beroemde Nanas van Niki de Saint Phalle. Sinds 1974 staan langs de Leine-oever 3 grote beelden. Het zijn dames met mooie rondingen. In het begin erg omstreden, maar inmiddels zijn ze omarmd door de stad en zijn er zelfs souvenirs van te koop. Bij de beelden en aan de andere kant van het water staat elke zaterdag de oudste vlooienmarkt van de stad.

Nanas-Hannover

Nanas-Hannover

Neues Rathaus

De route van de rode draad leidt ons vervolgens naar het Neues Rathaus. Op het plein bij de Marktkerk staat het Altes Rathaus nog. Dat vinden we een mooi en imposant gebouw. Maar het stelt niks voor in vergelijking met het nieuwe raadhuis. Aan de voorkant is het net een groot paleis. Aan de achterkant zit een grote vijver met een groot park erbij. Terwijl wij er aan de voorkant langs lopen, komt net een getrouwd stel naar buiten.

Neues-Rathaus

Neues-Rathaus

Finnisches Dorf

We laten de rode lijn even voor wat het is en keren terug naar de kerstmarkten. Want vlak naast de historische kerstmarkt, is ook nog een ‘Finnisches Dorf’. Een kerstmarkt met Finse stijl. De huizen op dit plein doen meer Oostenrijks aan, maar het eten en drinken is Scandinavisch georiënteerd. Hier is een Finse variant van glühwein te krijgen, Glögi.

Finse-kerstmarkt

Die Eilenriede, groot stadspark

Onze laatste ochtend in Hannover laten we het historische centrum voor wat het is en gaan juist iets noordelijker. Hier ligt een groot stadspark, wat in 1371 geschonken is aan de stad. De naam Eilenriede is gekozen, omdat het gebied eerder een vochtig elzenmoerasbos is. Tegenwoordig staan vooral eiken en beuken in het park. Het bos is 640 hectare groot en ligt midden in de stad. Veel inwoners maken daarom gebruik van dit park. Er zijn ligweides, speeltuinen en andere recreatiemogelijkheden. Daar is nu weinig van te zien, omdat het nog steeds -5 graden is. We denken dat het in de zomer een fijne plek is om te verblijven.

stadspark-hannover

Hannover is een aanrader

We sluiten onze trip af met nog even een kop koffie en thee, met daarbij wafels met warme kersen. En dan stappen we de auto weer in en rijden we in een aantal uurtjes terug naar huis. Een weekend zonder voorbereidingen en verwachtingen, maar Hannover heeft ons daardoor positief verrast. Zeker in de kerstperiode een aanrader voor wie van de kerstsfeer houdt!

Rome kerstsfeer
Lees ook: Maxime op reis: kerstsfeer en oudheden in Rome

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Klik hier voor een compleet overzicht en meer reisverhalen.  

(Foto’s: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie