zorgverzekering DSW

DSW maakt premies bekend: 9,75 erbij, maar 10 euro onder wettelijk eigen risico

DSW maakt traditiegetrouw als 1e zorgverzekeraar de premies voor het nieuwe jaar bekend. Dat er maandelijks ongeveer 10 euro bovenop de verplichte zorgverzekering komt, is al langer bekend. Maar hoe zit het met het eigen risico en de aanvullende verzekeringen?

10 à 11 euro per maand erbij

De afspraken over zorgverzekeringen zijn vastgelegd in de Miljoenennota. De basisverzekering voor 2023 wordt maandelijks 10 à 11 euro duurder, is op Prinsjesdag duidelijk geworden. De verzekeraars bepalen zelf de exacte bedragen voor hun premies, maar zullen in de buurt van deze richtlijn zitten.

Basisverzekering: DSW springt zelf bij en komt uit op €137,50

DSW is eind september 2022 als 1e naar buiten gekomen met de plannen voor 2023. De zorgverzekeraar zit inderdaad niet ver van de Prinsjesdag-richtlijn af. De maandelijkse premieverhoging bedraagt 9,75 euro, als compensatie voor de fors gestegen zorgkosten. Hierdoor zal de maandelijkse basisverzekering in 2023 op 137,50 euro uitkomen. Hiermee dekt DSW niet alle gestegen zorgkosten, maar de verzekeraar teert in op de eigen financiële reserves. Daardoor blijft de financiële schade voor de klanten beperkt.

Eigen risico: DSW duikt opnieuw onder wettelijk minimum

Dat komt ook doordat het eigen risico niet verder omhoog gaat. Wettelijk gezien moet het eigen risico €385 bedragen, maar DSW houdt het op €375, net als in 2022. De verzekeraar spreekt van een ‘symbolisch bedrag’ van 10 euro, dat van het wettelijk vastgestelde eigen risico af gaat. Hiermee ‘wil DSW duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen’, laat de verzekeraar via de eigen site weten.

Aanvullende verzekering DSW: nog niet bekend

Daarover heeft DSW in september 2022 nog niets naar buiten gebracht. De verzekeraar maakt in 2022 gebruik van 4 aanvullende pakketten, naast de basisverzekering. De maandelijkse kosten daarvan liggen tussen de €8,25 (goedkoopste pakket) en €40,75 (duurste pakket).

Wanneer volgende overige verzekeraars?

DSW is er elk jaar als 1e bij en maakt meestal eind september al de nieuwe premies bekend. De overige verzekeraars hebben tot 12 november 2022 om de bedragen voor het nieuwe jaar te delen. Zij houden meestal de lijn van DSW aan. Vooralsnog lijken er sowieso geen verrassingen aan te komen, gezien de landelijke richtlijn van 10 à 11 euro extra.

(Bron: DSW, Rijksoverheid, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie