De Toekomst is Grijs - Debat - werken

“Ouderen moeten de keuze hebben om langer door te werken”

In een onderzoek naar de mogelijke oplossingen voor de vergrijzing vindt ruim 70% van de Nederlanders dat ouderen de keuze moeten hebben om zo lang mogelijk door te werken. Daarnaast vindt twee derde van de Nederlanders dat gepensioneerde ouderen de keuze moet hebben om weer opnieuw ingezet te worden om de arbeidstekorten op te lossen.

Onderzoeksbureau Blue Field Agency onderzocht voor het crossmediale project De Toekomst is Grijs van Omroep MAX in hoeverre Nederlanders bezig zijn met de vergrijzing. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve groep van 1000 respondenten. Om de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen is een meerderheid van de respondenten het ermee eens dat ouderen de mogelijkheid moeten hebben om langer door te werken dan hun pensioengerechtigde leeftijd. Ook is gevraagd naar de bereidheid van de respondenten om zelf langer door te werken.

Langer doorwerken

Ruim vier op de tien respondenten tot 65 jaar is bereid om zelf langer door te werken; onder gepensioneerden geeft één op de vier aan bereid te zijn weer opnieuw te gaan werken.  Naarmate de pensioenleeftijd nadert, neemt het aandeel respondenten dat aangeeft niet bereid te zijn langer door te werken toe. Ook wanneer men gepensioneerd is neemt de bereidheid af om weer toe te treden op de arbeidsmarkt.

Verschillende respondenten lichten hun antwoord toe: “Er zijn genoeg ouderen die niet willen wegkwijnen achter de geraniums. Er zijn genoeg leergierige statushouders die geen eerlijke kans krijgen. Echter, mensen dwingen in een situatie waar ze niet in willen zitten, kan geen optie zijn.” Een ander laat weten: “Meer mogelijkheden voor gepensioneerden is niet alleen goed voor het arbeidstekort in bijvoorbeeld de zorg, maar zorgt ook oor een positief effect op het welzijn van deze bevolkingsgroep.” Wel moet er goed gekeken worden naar hoe doorwerken het beste beloond kan worden, volgens deze respondent: “Mijn vader is na zijn pensioen terug gevraagd en heeft nog 1,5 jaar langer doorgewerkt. Tot de belastingdienst langskwam en hij enorm veel geld terug moest betalen…”

De arbeidsmarkt van 2040

In de podcast De Toekomst is Grijs onderzoeken Elles de Bruin en Astrid Cornelisse hoe de arbeidsmarkt er in 2040 uitziet, op het toppunt van de vergrijzing. Kunnen we met gerichte ingrepen op de arbeidsmarkt de arbeidstekorten opvangen? En tot welke leeftijd werken we door in 2040, voordat we met pensioen kunnen? Dat is te horen in de podcast.

Gesprek over vergrijzing

De uitkomsten van dit onderzoek worden besproken tijdens het debat van De Toekomst is Grijs. Op donderdag 29 februari 2024 om 22.15 uur op NPO 2 gaan Elles de Bruin en Carrie ten Napel in gesprek met deskundigen en publiek over de vergrijzing.

Lees meer over het debat

Wat kun je zelf doen?

In de televisiereeks van De Toekomst is Grijs gaat Omroep MAX op zoek naar hoopvolle initiatieven. Wil je zelf wat doen, maar weet je niet wat?

Lees het hier

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Geef een reactie