de toekomst is grijs

De Toekomst is Grijs: ingezonden ideeën

Heb jij al nagedacht over wat de vergrijzing met zich mee gaat brengen? Waar kunnen we nog wonen, wie draait er op voor de rekeningen en hoe kunnen we omgaan met krapte op de arbeidsmarkt? Dit zijn vragen waar we in de Toekomst is Grijs antwoord op proberen te vinden.

Op ons prikbord kun je hierover meepraten. Andere woonvormen, levensmentoren inzetten, vitaliteit stimuleren en meer: deze inzendingen kwamen bij ons binnen.

Geplaatst door Sheila:

Niet meer in de spiegel kijken. Gewoon doorgaan met alles wat je leuk vindt, totdat het niet meer gaat. Ik word dit jaar 73 heb nog een moestuin, vlieg alleen naar Bonaire om mijn dochter te bezoeken. Zit nog 2 x in de week op een schilderclub (gemiddelde leeftijd 74 jaar) zit nog op yoga en op pilates en ben mantelzorger van mijn man.

Geplaatst door Marijke:

De levensmentor: Er zijn veel vitale ouderen die niet meer werken en genieten van het vrije leven. Maar die ook graag nog een bijdrage leveren aan de maatschappij, aan het leven van anderen. Ze hebben levenservaring, levenswijsheid en, omdat de prestatiedruk eraf is, tijd en aandacht en geduld. Voor veel jonge millenials is het leven best ingewikkeld. Zij zouden bij een levensmentor gebaat kunnen zijn.

Geplaatst door Annelies:

Heb 40 jaar in het zelfde zorgcentrum gewerkt. Woon nu in een aanleun appartement. Er moeten weer ‘bejaardencentra’ gebouwd worden. Als mensen 90+ zijn en zelf willen, dan moeten zij de mogelijkheid hebben om in een centrum te wonen. Veelal laten zij een woning achter en dat is goed voor het woningprobleem. Er zijn nu veel mensen die geen goede zorg krijgen, en voor mantelzorgers is het soms erg zwaar. Ook moeten er senioren appartementen gebouwd worden, daar zijn ze al te laat mee.

Geplaatst door Bep:

Ik woon in een woongroep voor 55+ in een complex met 22 appartementen. Op deze manier wonen voel en ben ik niet eenzaam. Er zouden veel meer van deze woonvormen gerealiseerd moeten worden.

Geplaatst door Anita:

Ik heb ruim 50 jaar in de zorg en verpleging gewerkt, o.a. in verzorgingstehuizen. Perfect!! Alles bij de hand; receptie, kapper, restaurant, winkeltje, fysio, enz. De thuiszorg kon makkelijk van van de ene cliënt naar de andere, zonder buiten te hoeven fietsen. Mensen waren vaak samen in de recreatiezaal en niet eenzaam! Zo snel mogelijk terug, die verzorgingstehuizen. Desnoods 12 verdiepingen hoog.

Geplaatst door Dien:

Mensen met een langdurige duurzame afstand tot de arbeidsmarkt worden slecht beschermd. Als wij willen participeren in de samenleving worden we daarvoor gestraft met een korting op onze uitkering ofwel gedwongen sollicatieplicht / arbeid. Deze financiële straffen moeten stoppen op het moment dat iemand vrijwilligerswerk gaat doen. Vrijwilligerswerk in alle sectoren (niet alleen zorg!) helpt om de samenleving te helpen de klappen van de vergrijzing op te vangen. Er ligt hier een enorm potentieel wat aangeboord kan worden, want ook wij willen heel graag iets betekenen voor de maatschappij alsook onze ouder wordende medeburgers. Geef ons bestaanszekerheid dan geven wij die door aan generaties voor en na ons.

Geplaatst door Johanna:

Het idee om in een hofjesvorm te wonen en ook dan met elkaar te kunnen eten of activiteiten te doen en om elkaars mogelijkheden te gebruiken of gewoon een kopje koffie drinken spreekt mij erg aan.

Geplaatst door Theo:

Idee (1) : door de kennis- en werkervaring van “gepensioneerde” ouderen in te zetten bij bedrijven, organisaties en instellingen.
Idee (2) : door te investeren in ’n gezonde leefstijl blijft men langer fit en vitaal en is men langer productief (arbeidsproces) met als gevolg minder uitval/ ziekteverzuim waardoor er minder beroep hoeft te worden gedaan op de gezondheidszorg en dit de druk op de zorginstanties en de daaruit vloeiende kosten voor de zorg doet aannemen.

Meer ideeën? Bekijk alle inzendingen op het prikbord

Hier vind je alle inzendingen

Woon je in een kangoeroewoning, werk je door na je pensioen, of ben je op een andere manier al bewust bezig met de toekomst? Laat het weten en inspireer ook anderen!

Praat mee

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Geef een reactie