De toekomst is grijs

Podcast over effecten vergrijzing

In de 7-delige podcast De Toekomst is Grijs van Omroep MAX en NPO Radio 1 onderzoeken journalisten Elles de Bruin en Astrid Cornelisse hoe Nederland er in 2040 uitziet. Het moment waarop de vergrijzing zijn piek bereikt. Ook proberen ze antwoord te krijgen op de vraag waarom vergrijzing op dit moment nauwelijks een thema is in de politiek.

In 2040 bereikt de vergrijzing in Nederland zijn hoogtepunt. Tegen die tijd is een kwart van Nederland 65-plus. Dat niet alleen: het aantal 80-plussers is in 2040 verdubbeld ten opzichte van nu. Dat dit impact heeft op de samenleving is duidelijk, maar hoe groot is die impact eigenlijk? Elke aflevering staat een ander thema centraal, zoals zorg, werk en wonen. De Toekomst is Grijs start met een fictief toekomstjournaal, waarin duidelijk wordt hoe het jaar 2040 eruit zal zien als we nu niet drastisch maatregelen nemen.

Elles de Bruin: “De vergrijzing in Nederland gaat ons allemaal aan, van jong tot oud. Astrid Cornelisse en ik willen het onderwerp op de kaart zetten omdat vergrijzing serieuze gevolgen met zich meebrengt en we de consequenties daarvan allemaal gaan ondervinden.”

Hun zoektocht brengt Elles de Bruin en Astrid Cornelisse langs experts en mensen die in hun leven of vakgebied nu al te maken hebben met de effecten van vergrijzing. Ook reizen ze af naar Japan, waar onze toekomst op het gebied van vergrijzing nu al realiteit is.
De experts die te horen zijn in de podcast zijn onder anderen: Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde), Kim Putters (SER), Kimberley Snijders (Nationale Jeugdraad), Yasmin Ait Abderrahman (FNV Young & United en SER) en Wouter Kools (Raad van de Toekomst).

De podcast is te beluisteren vanaf maandag 27 november 2023, op NPO Luister of NPORadio1.nl.

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.
Naar de website

Geef een antwoord