Duur 09:56
Gepubliceerd op 28 februari 2024

Elles de Bruin over De Toekomst is Grijs en vergrijzingsgolf in Nederland: “Hopelijk gaan we weer meer voor elkaar zorgen”

De toekomst is grijs, want in 2040 is liefst 1 op de 4 Nederlanders ouder dan 65. Elles de Bruin heeft al een podcast en serie gemaakt over de vergrijzingsgolf in Nederland en de problemen die hiermee gepaard gaan. Op schrikkeldag volgt een tv-debat, met Carrie ten Napel. Elles blikt in Tijd voor MAX terug en vooruit.

Het fragment begint na 7.11 minuten.

De Toekomst is Grijs - Debat met Carrie ten Napel en Elles de Bruin over vergrijzing
Lees ook: Oplossing vergrijzing: “Langer doorwerken, verzorgingshuizen terug en statushouders opleiden voor de zorg”

Het debat is op donderdag 29 februari 2024 te zien op NPO 2, om 22.15 uur. De afleveringen van de podcast en de docuserie De Toekomst is Grijs kunt u hier terugvinden.

Geef een reactie

Reactie

    PIETKA says:

    Geachte redactie, programmamakers Omroep Max,

    Allereerst wil ik jullie een groot compliment maken voor het programma van gisterenavond betreffende de problemen in de ouderenzorg etc. etc. Het was erg informatief en veel sprekers en vooral de presentatoren bleken erg deskundig en goed op de hoogte te zijn op het gebied van de problematiek en de urgentie in de ouderenzorg.

    Mij heeft vooral ook het onderwerp van het verlaten van de oude verzorgingshuizen erg aangesproken. Vooral het advies en de aanwijzing dat het geen verzorgingshuizen meer met de bouw en concept van vroeger moeten zijn. Maar een opzet in de vorm van communities van zogenaamde [ Hofjes ] die bestaan uit een cluster van hoogstens 10 tot 20 woningen met gemengde bewoners jong, oud en gezinnen. Tevens daarbij een centrale kookgelegenheid waar maaltijden worden bereid voor bewoners die daar zelf niet meer toe in staat zijn. Eveneens hoort bij zo’n Hofje een centraal ontmoetingscentrum waar collectief of voor bepaalde groepen activiteiten kunnen worden gedaan en georganiseerd. Indien nodig worden er voor bepaalde activiteiten zoals de keuken voor de bereiding van maaltijden, financiële bijdragen of kostenvergoedingen gevraagd. Immers, indien een huishouden zich geld bespaart op de dagelijkse behoeften en uitgaven, dan is het ook reëel dat daarvoor betaald wordt.

    Door deze woonvorm ontstaat de mogelijkheid van wederzijdse ondersteuning onder de bewoners van jong en oud. Er kan aanspraak worden gemaakt op een van je buren voor de meest basale hulp en ondersteuning als die nodig is, ongeacht oud of jong. Op deze manier hoeft alleen nog maar voor de echte ( medische ) gezondheidszorg inhuur of beschikbaarheid van professionals te gebeuren. Hierdoor kan een aanzienlijke besparing van tijd en inzet van medewerkers worden gerealiseerd. In zo’n Hofje kan ook een professionele zorgverlener gaan wonen die deel uitmaakt van de community. Hierdoor is de afstand tot de behoeftige bewoner klein en de beschikbaarheid bijna per direct oproepbaar. Ook dit hoeft niet alleen maar gratis, maar wordt vergoed op basis van inzet en type medische zorg.

    Mijn vraag en voorstel
    Is het misschien een goed idee om bij de volgende uitzending van MAX met dit onderwerp, een architect en projectontwikkelaar uit te nodigen die uitleg kunnen geven over de mogelijkheden van het concept en bouw van een [ Hofje ]?
    Op vele plaatsen in Limburg wordt dit concept al meer dan 10 jaar toegepast en blijkt uitstekend te werken.
    Alleen blijken de bewoners in dit concept hoofdzakelijk te bestaan uit 80-plussers.
    Er wonen geen jongeren en gezinnen tussen, en dat zou juist moeten veranderen.

    Hoe dit soort projecten wellicht landelijk kunnen worden opgezet in overleg, ondersteuning en afstemming van het Ministerie van VWS zou dus moeten worden afgestemd. Immers, dit soort concepten en bouw die je op meerdere plaatsen in Nederland kunt toepassen, zal per project een stuk goedkoper kunnen uitpakken.
    Het kan hierdoor ook veel efficiënter en sneller worden uitgevoerd en gerealiseerd.
    De achterstand in woonbehoeften kan hiermee deels worden opgelost en ingehaald.
    Maar dan moeten ook gemeenten in Nederland bereid zijn om projecten minder op te zadelen met allerlei onnodige formaliteiten en blokkades. Aan de slag zou ik zeggen en eindelijk eens de ouderen in Nederland voorop stellen en niet opzadelen met de extreme wettelijke regels die vaak niets toevoegen en alleen maar vertragen en nog meer achterstanden veroorzaken.

    Het is maar een suggestie en ik hoop dat u mijn positieve bijdrage aan een betere zorg in Nederland kunt waarderen.

Bekijk ook

Meer