Podcast De Toekomst is Grijs – 3. Werken

Podcast De Toekomst is Grijs – 3. Werken

In aflevering 3 van De Toekomst is Grijs onderzoeken we de arbeidsmarkt in 2040. Volgens het CPB stromen er in 2040 jaarlijks meer mensen de arbeidsmarkt uit dan dat er in komen. Het tekort aan medewerkers in de zorg en het onderwijs is inmiddels zo goed als onhoudbaar.

Kunnen we met gerichte ingrepen op de arbeidsmarkt de arbeidstekorten opvangen? Een oplossing kan zijn om nog meer terug te vallen op arbeidsmigranten. Maar waar moeten deze mensen dan vandaan komen? En hoe voorkomen we een brain drain in de landen waar de arbeidsmigranten vandaan komen?

Daarnaast moet er gekeken worden naar hoeveel mensen er langer kunnen doorwerken om de personeelstekorten op te vangen. En hoever gaat de AOW-leeftijd opgerekt worden richting 2040?

Beluister deze aflevering vanaf maandag 11 december 2023 op NPO Luister, NPORadio1.nl. of een andere podcastdienst.

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.
Naar de website

Geef een reactie