Duur 02:35
Gepubliceerd op 29 februari 2024

Wat zijn de positieve kanten van de vergrijzing?

In De Toekomst is Grijs gaat het over uitdagingen die de vergrijzing met zich mee zal brengen. In 2040 is de vergrijzing op zijn hoogtepunt en daar moeten we ons op voorbereiden. Maar wat zijn nu eigenlijk de positieve kanten van de vergrijzing? Dat wordt besproken tijdens het debat van het crossmediale project De Toekomst is Grijs.

De Toekomst is Grijs - Debat over vergrijzingHoogleraar transitiekunde Jan Rotmans (op foto links) zegt daarover: “Het kan allemaal ook leuker en spannender worden. Dat je meer ouderen krijgt bepaalt ook de tonen van de cultuur en de muziek. Daarnaast kan je ook meer vanuit rust opereren. We hebben een enorme opgejaagde samenleving en we problematiseren alles. Ouderen hebben een soort wijsheid en rust waar we met z’n allen van kunnen leren.” “Ik ken veel jonge mensen, die zijn enorm opgejaagd. Die moeten van alles en die moeten van zichzelf gelukkig zijn. Waarom nou? Iets meer ontspanning in de samenleving zou ons goed doen.”

Kimberley Snijders van de Nationale Jeugdraad (op foto rechts) reageert daarop:  “Ik kan me wel heel goed voorstellen, dat vooral ouderen het als heel rustig ervaren. Maar dat je als jongere tegelijkertijd mantelzorger bent, moet werken, voor kinderen moet zorgen én je zorgen maakt over de toekomst. Dan kan dat zorgen voor een opgejaagd gevoel. Ik denk in ieder geval dat ik me wel opgejaagd zou voelen als ik niet in staat wordt gesteld om mijn rol in de samenleving te vervullen.”

Deltaplan Grijs

Er moet een Deltaplan Grijs komen om met de vergrijzing om te kunnen gaan. Wat moet daar dan inkomen? In het debat van De Toekomst is Grijs wordt een voorzet gedaan. Jan Rotmans trapt af: “In plaats van polariseren en afzetten, moeten we uitstralen dat we elkaar allemaal nodig hebben. Dus niet meer een verschil tussen jong en oud, want we hebben elkaar keihard nodig. Daar krijgen we een veel meer ontspannen samenleving van.” Marie-Jeanne Boltong, Raad van Ouderen vult aan: “Ik ben natuurlijk helemaal voor die verbinding. En wat ik zo bijzonder vind om hier te horen is dat 90% van de Nederlanders het verzorgingshuis terug wil. Maar daar wordt niet het verzorgingshuis van 2015 mee bedoeld, het gaat dan gewoon om samenwonen. In gemeenschap wonen, met gemeenschappelijke voorzieningen.”

De Toekomst is Grijs - Debat over vergrijzing - Eric CortonWat volgens radiopresentator Eric Corton (foto) niet mag ontbreken: “Heel mooi dat de participatiemaatschappij bedacht is, maar laten we hem dan nu ook eens gaan her-eiken. Want daar is het nu echt de hoogste tijd voor. Ofwel: Iedereen moet nu echt mee gaan doen, want het is 5 óver 12 wat dat betreft.”

Kimberly Snijders sluit af met: “Ik wel echt supergraag voor de ouderen generatie zorgen, maar ik denk dat ik daar toch zelf ook een net iets sterkere basis voor nodig heb. In de vorm van een nationale jeugdstrategie over een minister van jeugd, om ervoor te zorgen dat jongeren het ook aankunnen. Ik heb nu het idee dat niet iedereen altijd bezig is met de vraag: wat is de impact op jongeren. Een minister van jeugd kan ervoor zorgen dat er binnen de overheid iemand is die iedereen aan zijn jasje kan trekken om constant te vragen: Ben je dan ook woningen voor jongeren aan het bouwen, of ben je er ook voor aan het zorgen dat zij een goeie plek hebben op de arbeidsmarkt?”

Podcast over vergrijzing

Het crosmediale project De Toekomst is Grijs van MAX werd afgetrapt met een podcastserie. In deze podcast onderzochten Elles de Bruin en Astrid Cornelisse hoe ons land er uit ziet in 2040, op de piek van de vergrijzing. Daarnaast is het debat nu ook terug te luisteren in de podcastfeed van De Toekomst is Grijs.

Beluister het debat

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer