Duur 01:43
Gepubliceerd op 29 februari 2024

Hoe gaat het nu met Greet van Grafhorst uit De Toekomst is Grijs?

Het was één van de meest aangrijpende momenten uit de televisiedocumentaire van De Toekomst is Grijs: het ontwapenende verhaal van Greet van Grafhorst. “Als ze zeggen: ‘wil je een spuitje hebben?’ dan zeg ik ja. Dan ben ik overal vanaf”, zegt Greet aan de keukentafel, tijdens een potje kaarten met vriendinnen. Greet is nagenoeg blind, maar op dat moment nog te goed voor een verpleeghuis. Zonder de hulp van dochter Jolanda de Jonge en haar man, die wekelijks meer dan 20 uur per week voor haar zorgen, zou ze zich niet meer redden.

Het moment werd een miljoen keer bekeken op de sociale media van Omroep MAX en leverde ook duizenden reacties op. Veel mensen leefden mee met Greet. Tijdens het debat van De Toekomst is Grijs is ze weer aanwezig in de studio om te vertellen hoe het met haar gaat. “Ik zit nu in een woon-zorgcentrum en daar heb ik het reuze goed.” vertelt Greet. “Er worden spelletjes georganiseerd en je bent eigenlijk de hele dag bezig. Je bent dus ook niet meer alleen, dus nu wil ik wel weer een paar jaar mee!”

Meer levenslust

Dochter Jolanda ziet haar moeder opknappen door de verhuizing: “Ze is veel vrolijker, ze heeft meer levenslust en ze loopt zelfs beter. Ze was natuurlijk wat eenzaam, ondanks dat er heel veel vrijwilligers om ons heen liepen. Maar nu heeft ze de hele dag mensen om zich heen.”

Debat van De Toekomst is Grijs

Het debat, onder leiding van Elles de Bruin en Carrie ten Napel, is de afsluiting van het crossmediale project van MAX. Het debat is te zien op donderdag 29 februari om 22.15 uur op NPO 2 en direct na de uitzending te beluisteren als podcast.

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer